Efter endnu en sydsvensk skudepisode: Politiet indkalder nu byens kriminelle til møde

Adskillige skudepisoder og eksplosioner har de seneste dage trukket overskrifter i det sydsvenske, hvor en 15-årig dreng indtil videre har mistet livet. Mandag aften blev der igen skudt i Malmø, og det har fået politiet til at indkalde til møde med byens kriminelle.

Politiet måtte nok en gang rykke ud til en skudepisode i Malmø mandag aften. Fold sammen
Læs mere
Foto: Andreas Hillergren/TT/Ritzau Scanpix

Mandag aften kl. 18.19 føg kuglerne nok en gang i Malmø.

De seneste dages voldsomme skudepisoder har fået politiet til at indkalde til møde med den svenske bys kriminelle med henblik på at få stoppet udviklingen, der kulminerede med en 15-årig drengs død lørdag.

Ifølge Dagens Nyheter var det to mænd, der åbnede ild i Eriksfältsområdet mandag aften. Flere spisende gæster ved en tilstødende restaurant var vidner til hændelsen, hvor en bil beskrives at komme kørende med »100 kilometer i timen« øjensynligt på jagt efter en anden bil.

»Det gik så hurtigt. Bilen kom så hurtigt. Vi hørte en masse skud. Man tror jo ikke, at det er sandt. De skyndte sig ind i bilen igen og kørte væk,« siger en af restaurantgæsterne ifølge Dagens Nyheter.

Da politiet ankom til stedet var gerningsmændene forsvundet. Umiddelbart efter dukkede en bil op med skudhuller, og først efter en halv time dukkede en dreng under 18 år op med skudskader, der angiveligt stammer fra episoden. Han er ført til hospitalet med skader, som ikke betragtes som livstruende og er blevet afhørt af politiet.

»Den første patrulje kunne konstatere, at en bil er ramt af skud og derefter fandt de en ung mand, der også var blevet såret ikke langt derfra,« udtaler Rickard Lundqvist fra politiet i Region Syd til Dagens Nyheter.

Siden er to unge mænd blevet arresteret og mistænkt for at være involveret i hændelsen, der er klassificeret som et mordforsøg.

Møde med kriminelle

Skyderierne de seneste dage har fået politiet i Malmø til at opfordre kriminelle til at mødes med politiet tirsdag i håb om at forhindre en yderligere eskalering, skriver Dagens Nyheter.

Politiet er endnu ikke klar over, hvor mange som møder op, men håber angiveligt, at »de, der har en form for legitimitet i disse grupper, og de, som bliver lyttet til, og som kan sprede budskabet«, møder op, skriver det svenske medie.

Mandag kom det frem, at svensk politi mener, at det er omfattende gadehandel med cannabis, der er er baggrund for, at bl.a. to drenge blev skudt i weekenden – den ene er efterfølgende død af skuddene, mens den anden er livsfarligt såret.

Se på kortet nedenfor, hvor skudepisoderne fandt sted lørdag aften.

GRAFIK

Kriminaliteten er nu opgraderet til en national nødsituation med øgede ressourcer til politiarbejdet.

»Antallet af mennesker i kriminelle netværk skal reduceres ved hjælp af tvangsmidler. Det vil sige frihedsberøvelse, anholdelser og afsagte domme,« sagde chefen for politiets nationale indsatsenhed, NOA, under svensk politis pressemøde nummer to mandag formiddag.

Politichef Stefan Hector ledede ifølge Expressen politiets arbejde efter terroren i Drottninggatan, hvor en stjålet lastbil blev brugt som våben mod fodgængere.

Han skal nu stå i spidsen for den særlige politiindsats på nationalt plan, der får navnet Operation Rimfrost. Målet er at sætte ind mod den organiserede kriminalitet, og at omfanget af skudepisoder og eksplosioner i bandemiljøer skal begrænses »betydeligt«.

Allerede i sidste uge var situationen så alvorlig, at den svenske kriminolog Amir Rostami til Dagens Nyheter sammenlignede det med en krigszone:

»Vi må desværre kigge mod krigszoner eller lande med en lang historie af terrorisme for at finde noget tilsvarende.«