Du skal betale pant på flere varer i supermarkedet fra på mandag

Mandag træder et nyt tiltag i kraft, som gør det danske pantsystem mere bæredygtigt og klimavenligt. Det skal ske ved, at flere plasticflasker kommer til at indgå i det lukkede kredsløb, hvor de genbruges igen og igen.

Foto: Lisa Baertlein
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når du på mandag står og kigger ind i supermarkedernes kølediske, vil du kunne se pantmærker på most, saft, juice og smoothies. Det skyldes, at det danske pantsystem udvides, så Danmark kan blive mere bæredygtigt og klimavenligt.

Helt konkret udvides pantsystemet, som Dansk Retursystem står bag, med 52 millioner flere slags emballager.

Om ganske få måneder bliver det sågar ulovligt at producere udvalgte plasticflasker uden pantmærke, og de kommende måneder – frem til 1. november – er tænkt som en indfasningsperiode, inden det nye tiltag for alvor træder i kraft.

Jens Juel Nielsen, der er informationsdirektør i Coop, fortæller til TV 2, at man ser »positivt« på det nye tiltag, hvor man ønsker at genanvende mere plastic. Han fortæller også, at Coops butikker allerede fra mandag vil have nye flasker fra Naturfrisk Saft, som har pantmærke på.

Flasker uden pant flyder i naturen

Dansk Retursystem kalder i en pressemeddelelse det nye tiltag for et skridt i retning af en mere bæredygtig og klimavenlig tilgang til materialer.

Den tanke er de ikke alene om, for tiltaget bakkes op af WWF Verdensnaturfonden, som forventer, at det nye tiltag vil give færre plasticflasker i naturen. Det er nemlig ofte flasker uden pant, som man ser »droppet« i naturen.

»Det er klart vores holdning, at en udvidelse af vores pantsystem har en stor miljøværdi,« siger Malene Møhl, plasticekspert og havbiolog hos WWF Verdensnaturfondens afdeling i Danmark, til TV 2.

Og noget kunne tyde på, at danskerne er glade for retursystemet, som er ganske særligt for Danmark. Ifølge Dansk Retursystem er det nemlig hele 93 procent af alle plasticflasker, som har pantmærke på, der leveres tilbage, og som så kan genanvendes.

Lukket kredsløb

Helt konkret fungerer det danske pantsystem ved, at man på en lang række glas- og plasticflasker samt dåser betaler pant, som giver forbrugeren incitament til at aflevere emballagen tilbage, så den kan indgå i det lukkede kredsløb frem for at ende i det almindelige affald.

Målet med kredsløbet er, at brugte plasticflasker skal smeltes om til nye flasker, som så kan bruges igen. Det samme gælder glasflasker og dåser. Hvis man formår at bevare plasticens kvalitet, så den fortsat lever op til de krav, som man i Danmark har til fødevareemballager, kan flaskerne i princippet genbruges igen og igen inden for det lukkede kredsløb.

Og det er altså dette kredsløb, som fra og med mandag udvides med over 50 millioner flere slags emballager. I forvejen afleverer danskerne i gennemsnit 3,8 millioner engangsflasker og -dåser om dagen. I de kommende måneder vil det tal kun stige.