Du er blevet indlagt med coronasmitte – hvad sker der så?

Behandlingen af en coronapatient består hovedsageligt af ilt og væske, for der findes endnu ingen medicin, der virker mod virussen. Og man kan godt blive sendt hjem fra hospitalet, før man er raskmeldt.

Indgangen til Herlev Hospital blev mandag bemandet med vagter for at undgå tyveri af håndsprit og andre nødvendige produkter til bekæmpelse af coronavirus. Alle afdelinger med coronapatienter er lukket for besøgende udefra, medmindre der er tale om børn eller særligt kritiske tilfælde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Hospitalerne har travlt med at gøre klar til at modtage flere danskere, der er blevet alvorligt syge af covid-19. De fleste patienter vil først komme i kontakt med en specialafdeling for covid19-patienter efter at have konsulteret egen læge eller en akutafdeling. Men hvad sker der så?

Overlæge Peder Fabricius på Roskilde Sygehus har ansvaret for Region Sjællands covid19-afdeling, der modtager patienter, som allerede er blevet testet positiv for virussen et andet sted i regionen, og som er syge i en grad, der kræver indlæggelse. Afdelingen har 40 almindelige pladser og 12 respiratorpladser, hvoraf omkring halvdelen i øjeblikket er i anvendelse.

»Det er alle patienter, som ikke kan klare sig selv som følge af medtagethed af sygdommen. Om ikke så lang tid er vores kapacitet brugt op, og så vil patienter i regionen også kunne modtages af sygehuset i Slagelse,« siger overlæge Peder Fabricius.

Afdelingens patienter har alle åndedrætsbesvær og hoste i forskellig grad, nogle har følgesygdomme som lungebetændelse, som de bliver behandlet for med antibiotika.

De fleste modtager ilt enten i næsekateter, eller hvis der er behov for større mængder med iltmaske, men ingen patienter bærer mundbind, som man har set det på hospitaler i Kina og Italien.

»Det er ubehageligt at ligge med mundbind, når man har åndedrætsbesvær. Mange får også fugtet ilten, da ilttilførsel udtørrer næse og svælg,« siger Peder Fabricius.

Sengeafdelingen er et isolationsafsnit, og patienter må ikke bevæge sig ud fra de enestuer eller tomandsstuer, de ligger på. Personalet bærer værnemidler som mundbind, og der må så vidt muligt ikke komme besøgende på afdelingen. Mange af patienterne er udtørret af feber og får væske tilført i drop, men hovedårsagen til, at de ligger på afdelingen, kan man stadig ikke gøre noget ved.

»Der findes ikke på nuværende tidspunkt nogen effektiv behandling af coronavirus,« siger Peder Fabricius.

Er man coronasyg, bliver man først raskmeldt, når man har været symptomfri i 48 timer, men man kan sagtens blive hjemsendt, før det er tilfældet.

»Når man er i sikker bedring og kan tage vare på sig selv hjemme eller på plejehjem, så udskriver vi patienten. Der er ingen grund til at ligge på hospitalet længere end nødvendigt,« siger Peder Fabricius.

Man bliver dog endnu ikke overladt til sig selv. Er man stadig smittefarlig, bliver man bragt hjem af hospitalet og vejledt i de restriktioner, som karantæne i eget hjem medfører.

Hospitalsvisitation

På Aarhus Universitetshospital har man oprettet en hospitalsvisitation, der vurderer patientens tilstand på baggrund af en praktiserende læges beskrivelse af symptomerne og en vurdering af, hvorvidt patienten er »respiratorisk stabil«.

Alle podningstestes for covid-19, og man kan godt blive sendt hjem igen, hvis man vurderes til at være i stand til at pleje sygdommen i hjemmeisolation. I så fald bliver man udskrevet med et udskrivningsbrev, som ens læge kan referere til ved nye konsultationer.

Hvis man har åndedrætsproblemer eller andre alvorlige symptomer, bliver man indlagt på et af de særlige sengeafsnit, som Aarhus Universitetshospital har oprettet til smittede med covid-19.

»Her vil man blive behandlet og plejet på samme måde, som hvis man havde lungebetændelse eller alvorlig influenza og blev indlagt på en infektionsmedicinsk afdeling, siger Lars Elgård Pedersen, der er pressechef på Aarhus Universitetshospital.

De nye coronasengeafsnit er blandt andet oprettet i de infektionsmedicinske afdelinger og er afsondret fra hospitalets øvrige afdelinger på grund af smittefaren. Personalet bærer beskyttelsesudstyr, men patienterne bærer ikke nødvendigvis selv masker og lignende udstyr, medmindre de bliver transporteret til røntgenundersøgelse eller andre afsnit.

De ældste patienter kan indtil videre forvente at få enestue, mens yngre patienter ligger på flersengsstuer i såkaldt kohorte-isolation med god afstand mellem sengene. Coronapatienter kan ikke få besøg, medmindre det drejer sig om patienter i kritisk tilstand. Børn kan have en af deres forældre hos sig under indlæggelsen.

På coronaafdelingen bliver patienterne løbende monitoreret, og hvis deres tilstand forværres, kan de blive lagt i respirator.

I skrivende stund er der 186 indlagte patienter på de infektionsmedicinske afdelinger, mens 37 patienter har udviklet så alvorlige symptomer, at det har været nødvendigt at indlægge dem på intensivafdelinger for kritisk syge patienter.