DR's nye søndagsdrama blev først afvist: Har ligget i en skuffe i 10 år

For 10 år siden prøvede manuskriptforfatterne bag "Fred til lands" at afsætte serien til dansk tv.

Fred til lands er en psykologisk thriller-serie, der udspiller sig i den danske provinsby Ebberup. Her ses Dar Salim, som spiller Milad i serien. Sophia Juliane Lydolph/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Når DR blænder op for en ny søndagsdramaserie til efteråret, bliver det en helt særlig forløsning for manuskriptforfatterne Christian Torpe og Marie Østerbye.

Ideen til serien "Fred til lands" fik de nemlig for lang tid siden, men det har taget mange år at få en dansk tv-kanal til at tro på projektet.

»Det er mere end 10 år siden, vi begyndte at udvikle på ideen til serien, men det var før "Forbrydelsen" (anmelderrost dansk krimiserie, red.), og der fik vi bare at vide, at vores serie var alt, alt for mørk til dansk tv,« fortæller Christian Torpe.

»Men så kom der en hel bølge af den slags serier, så vi besluttede at prøve at tage den op igen og præsentere den for DR, som så syntes, at den var super interessant,« siger han.

»Fred til Lands« handler om et lille landsbysamfund, der plages af den psykopatiske Mike. En gruppe af landsbyboerne tager derfor en beslutning om at slå ham ihjel.

»Vi var enormt fascinerede af tanken om, hvad der sker med et helt almindeligt menneske, der vil slå en anden ihjel. Hvordan vil man gøre det rent praktisk og også moralsk og etisk, og hvad gør det egentlig ved et menneske at slå ihjel,« siger Marie Østerbye.

Faktisk gør det ikke noget, at ideen til serien nåede at ligge i en skuffe i 10 år, mener manuskriptforfatterne.

»Historien er nærmest blevet mere relevant med tiden. Hvis man åbner en avis i dag eller går på de sociale medier, bliver man konfronteret med vrede hele tiden.«

»Så derfor er historien endnu mere oppe i tiden, end da vi startede med at skrive den,« siger Christian Torpe.

De to forfattere, der før har stået bag serier som »Rita« og »Hjørdi« kalder det et kæmpe vindue, at de får lov at udstille det, de har lavet, på DR søndag aften klokken 20.00, hvor der er tradition for solide serier, der samler befolkningen.

»Det er enormt modigt af DR, at de har valgt at lukke os ind i butikken. Det er vi rigtig glade for,« siger Marie Østerbye og bliver bakket op af Christian Torpe:

»Faren er, at man som manuskriptforfatter ikke må begynde at sidde og censurere sig selv og tænke »Ej, det kan vi ikke, for det er jo et DR-søndagsdrama.««

» Men vi synes, DR virkelig givet os lov at at gå linen ud. Man kommer til at se ting, som man ikke har set før i en serie, der bliver sendt søndag aften klokken 20.00. Der bliver rykket nogle grænser, det kan vi godt love. Og det har også været vores ambition,« siger han.

»Fred til lands« har blandt andet Dar Salim, Lene Maria Christensen og Morten Hee Andersen på rollelisten. Den får premiere til efteråret.

/ritzau/