Drengene på Blågårds Plads: »HA har startet tre krige nu«

Regering, medier og politi fokuserer alt for meget på indvandrerne i bandekrigen, selv om den er åbnet af Hells Angels, lyder det fra drengene på Blågårds Plads.

Foto: Jens Nørgaard Larsen

Aften efter aften står de og hænger ud i gaderne omkring Blågårds Plads, hvorfra de kører en stor del af hashmarkedet på Nørrebro. De bærer skudsikre veste af kevlar og med keramikplader foran brystet, for de er i konflikt med Hells Angels og deres aktionsstyrke AK81. Deres våben er aldrig langt væk.

Alligevel virker de modløse. De er ved at tabe krigen om opinionen, og de ved det.

Drengene på Blågårds Plads er stødt ud og fanget i et kafkask mareridt, siger de: De er i en krig, de ikke begyndte. Alligevel taler hele Danmark om dem som problemet.

B. siger:

- Hells Angels har startet tre krige nu. De åbnede krigen med Bullshit, de åbnede krigen mod Bandidos, og nu har de så gjort det igen. Alligevel taler hele Danmark, medier og politikere, som om det er Nørrebro, indvandrere og Blågårds Plads, der er problemet. Det er simpelt hen grotesk.

Aviser er propaganda
Drengene henviser til, at et medlem af AK81 er sigtet for drabet på den 19-årige Osman Nuri Dogan i Tingbjerg. Selv blev de inddraget, da to unge mænd med indvandrerbaggrund blev såret af skud i Rantzausgade. I skyderiet på restaurant Ban Gaw på Vesterbro er et medlem af HA hentet hjem fra Mallorca og sigtet for drabsforsøg.

Men er I nu ikke i gang med at placere jer i en offerrolle i stedet for at selv at tage ansvaret for skyderierne?

- Danskere som dig trækker altid offer-spørgsmålet. Men har du nogensinde overvejet, at nogle gange er et offer faktisk et offer og ikke bare en, der spiller offer?

De gider ikke at snakke med journalister: Ifølge dem er en avis som Berlingske Tidende fuld af propaganda, som alt sammen hjælper fjenden, Hells Angels. Regeringen, Pia Kjærsgaard, politiet og medierne forstår dem ikke og vil dem ikke noget godt. Men frustrationen bobler inden i dem, og de koger alligevel over og føler trang til at forklare sig. De udtaler sig kun anonymt, og ingen af dem påstår at tegne hele Blågårds Plads. Men stemmerne fra pladsen fortæller samme historie igen og igen.

Bandepakken er benzin på bålet
Ifølge B. er regeringens bandepakke med til at placere aben hos de såkaldte indvandrerbander – en betegnelse, B. lægger afstand til, fordi langt de fleste af drengene er født og opvokset i Danmark.

- Bandepakken er benzin på bålet. Udlændinge er igen blevet problemet, og det regeringen fortæller til os og vores brødre og søstre er, at vi er andenrangsborgere, som ingen regner med, tror på eller er parat til at give en chance, men som bare skal udvises. Jønke derimod – en hvid dansk mand dømt for drab – får fri taletid i alle medier, som om han var en helgen og får lov til at gøre det her til et integrations- eller mentalitetsproblem. Det har intet med det at gøre.

Vi taler med A. for at finde ud af, hvad konflikten mellem HA og Blågårds Plads så har med at gøre – hvis man spørger drengene selv.

Det handler ikke om hash
Politiet og justitsministeren er overbevist om, at konflikten i bund og grund handler om en kamp om narkotikamarkedet – primært hashen. Det afvises blankt af både Hells Angels og de kriminelle grupperinger omkring Blågårds Plads.

A. siger, at konflikten højst handler om markedet »perifert«.

- Det her handler ikke om hashmarkedet, som politiet påstår. Det handler om en konflikt mellem Hells Angels og to-tre af vores folk, fordi der er opstået en konkret uenighed. I vinter festede vi stadig sammen med HAere, men så opsnappede vi deres planer om at tage to-tre af vores folk ud. Det er konflikten – ikke narkotikamarkedet. Hells Angels har ikke noget problem med, at vi sidder på hashen på Nørrebro. De gør sig mere i coke, det gør vi ikke. Sådan har det været i mange år, og begge parter har levet fint med det.

Intet grundlag for mægling
Hvad har ændret sig?

- At der har været den her uenighed.

Men hvorfor sætter I jer ikke ned omkring et bord, taler sammen og får den uenighed ud af verden.

- Der er ikke grundlag for en mægling lige nu. HA vil have to-tre af vores folk, vi vil ikke udlevere dem, og nu køres deres små hundehvalpe fra AK81 så rundt her og skyder på venners venner af Blågårds Plads – folk, der er helt uskyldige. Det, HA vil have af os, kan vi ikke give dem. De tror, de bare kan hundse rundt med folk, som de altid har gjort. Men det finder vi os ikke i.


Her skyder banderne


Vis stort kort Se kortet i Google Earth Følg kortet i din RSS-læser