DMI varsler voldsomt vejr og forhøjet vandstand i store dele af Danmark

Søndag bliver en blæsende affære, og det fortsætter mandag. DMI har udsendt varsler for store dele af landet.

Limfjordens vandstand er steget og presser digerne i Løgstør. Billedet er fra onsdag i denne uge. Søndagens blæst vil også medføre forhøjet vandstand i den vestlige del af Limfjorden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Sidste dag i vinterferien er en blæsende fornøjelse i store dele af landet.

DMI har udsendt varsler op til kategori 1 for Vest- og Sydsjælland samt Lolland-Falster, Fyn, København og Nordsjælland, Syd- og Sønderjylland, Østjylland, Midt- og Vestjylland og Nordjylland samt alle kystområder.

Et varsel i kategori 1 betegnes som voldsomt vejr, hvor man ifølge DMI skal være opmærksom på omgivelserne og udendørsaktiviteter.

Den kraftige blæst skyldes ifølge DMI en meget kraftig jetstrøm over Atlanterhavet, som har dannet dybe og kraftige stormlavtryk mellem Island og Skotland.

Thyge Rasmussen

»Mandag vil det blæse op igen, men det er primært i Vestjylland«


Søndag kan man flere steder i landet forvente hård kuling fra sydvest med vindstød af stormstyrke. Søndag eftermiddag vil vinden lægge sig, men den vil tage til igen mandag, og der er risiko for forhøjet vandstand i blandt andet Limfjorden og i Vadehavet.

Det kommer ikke kun til at blæse kraftigt, der kommer også masser af regn, og frem til mandag aften kan vi på landsplan få mellem 20 og 40 mm regn, primært i den vestlige del af landet.

Der har i Jylland tidligere søndag været målt vindstød af stormstyrke og kuling med stærk storm, men nu er vinden begyndt at stilne lidt af.

I hovedstadsområdet er der lige nu hård eller stormende kuling, det vil begynde at aftage efter kl. 13.

»Vinden kommer til at lægge sig hen ad eftermiddagen, og den frisker op igen i nat fra vestlig retning. Mandag vil det blæse op igen, primært i Vestjylland, men det er ingen højdramatisk situation,« siger vagthavende meteorolog i DMI, Thyge Rasmussen, til Berlingske.

Han forventer, at varslet kan fjernes senere søndag.

Vinden har medført forskellige advarsler fra politikredse rundt om i landet, der særligt har henvendt sig til borgerne via Twitter. Her meldes der blandt andet om forbud mod lette køretøjer på en række broer, samt om væltede træer og vand på kørebanen i særligt Midt- og Vestjylland.

Vejrforholdene har også haft indflydelse i sportens verden. Søndagens superligakamp mellem Randers og AGF i Aarhus er aflyst på grund af, at banen er for sumpet.