Diktator i ildevarslende propagandastunt: »Stor manøvre« vil forbløffe verden

Det er ren »Winter Wonderland«, når Nordkoreas diktator Kim Jong-un bestiger landets hellige bjerg, Mount Paektu, på sin hvide ganger. Propagandabillederne kan være et varsel om en forestående nordkoreansk opsendelse af en rumraket eller satellit.

Nordkoreas leder Kim Jong-un til hest på Mount Paektu. Fold sammen
Læs mere
Foto: KCNA via Reuters

Kim Jong-un er på vej med en »stor manøvre«, der vil »forbløffe verden«.

Det meddeler det statslige, nordkoreanske medie og propaganda-apparat, KCNA, til nye billeder af diktaturstatens leder, Kim Jong-un, der rider på en hvid hest i et skønt vinterlandskab nær toppen af landets højeste bjerg, det hellige Mount Paektu.

Det står ikke klart, hvad den varslede manøvre involverer, men Kim Jong-un har før besteget Mount Paektu i forbindelse med større politiske agendaer. Og KCNA er tilsyneladende ikke i tvivl om, at noget stort er i vente:

»Hans store øjeblikke af tankevirksomhed på toppen af Paektu vakte overstrømmende bevægelse og glæde hos alle ledsagende embedsmænd, der overbevistes om, at en stor manøvre vil forbløffe verden igen og bringe den koreanske revolution et skridt videre,« hylder statsmediet diktatoren ifølge The Guardian.

Kim Jong-un tog sidste år Sydkoreas præsident, Moon Jae-in, med på en tur til det symbolske bjerg. Moon var den første sydkoreanske præsident, der besøgte Mount Paektu. Fold sammen
Læs mere
Foto: KCNA.

Eksperter fremhæver ifølge The Guardian, at KCNAs rapport fra Mount Paektu kredser om landets økonomi, og de finder det sandsynligt, at Nordkorea kan være på vej med opsendelse af landets første rumraket eller satellit. En sådan begivenhed vil demonstrere Nordkoreas økonomiske og teknologiske muskler på en mindre provokerende måde over for omverden end de atomprøvesprængninger og ballistiske missiler, regimet er berygtet for.

Paektu, en stadig aktiv vulkan, er det højeste punkt på den koreanske halvø. Ifølge en legende er det fødestedet for Koreas mytiske grundlægger, Dangun. Fold sammen
Læs mere
Foto: KCNA via Reuters.

Udmeldingen om »en stor manøvre« kommer efter forrige uges kollapsede forhandlinger mellem Nordkorea og USA i Stockholm. Forhandlingerne om Nordkoreas atomprogram brød sammen, og den nordkoreanske delegation bebudede efterfølgende, at man ikke vil genoptage samtalerne, medmindre USA indstiller sin »fjendtlige politik« med sanktioner mod regimet.