DF øger krav på akutområdet

Akutberedskabet kan allerede fra nytår blive tilført ekstra midler. DF vil sikre vagtlægesystem og akutindlæggelser.

Arkivfoto: Linda Henriksen Fold sammen
Læs mere

Det akutte sundhedsvæsen kan se frem til en yderligere økonomisk indsprøjtning. Selv om regeringen og Dansk Folkeparti natten til i går blev enige om at fordoble den eksisterende pulje til akutområdet til i alt 500 mio. kr. på næste års finanslov, er DF parat til allerede fra nytår at sikre ekstra midler.

Det skal ske for at forbedre den betjening, man får hos såvel lægevagten som på skadestuer og ved akut indlæggelse, fastslår finansordfører Kristian Thulesen-Dahl.

»Nu løser vi de strukturproblemer, der kan ventes at opstå med de nye sygehuse, for sig selv, og derfor har vi sat ekstra 250 mio. kr af. Men ved siden af har vi problemer med vagtlæger og akutsystemet, som allerede nu eksisterer i sundhedsvæsnet. Det er vores klare indtryk, at der er problemer både i vagtlægesystemet og ved akutte indlæggelser. De skal løses, men i hvilket omfang ved vi ikke endnu,« siger Kristian Thulesen-Dahl, der afventer to kulegravninger af lægevagt- og akutsystemet i Sundhedsministeriet og hos regionerne, som er sat i gang på baggrund af Berlingske Tidendes afdækning af området. Begge undersøgelser skal være færdige til nytår.

Danske Regioners formand, Bent Hansen (S), er rasende over, at regeringen og DF i finanslovsforhandlingerne har blandet sig i regionernes detailstyring, som om regionerne »aldrig selv har tænkt« på at udarbejde planer for det præhospitale område. Men de ekstra penge er velkomne:

»De 500 mio. kr. skal bruges til at samle funktioner tæt på borgerne. Det er til lægehuse, vagtlægelokaler og andet, så man ikke skal ud at køre mange kilometer for at få kigget på en lungebetændelse eller en brækket arm,« siger Bent Hansen.