DF: For meget hygge over Jakob Axel

DF mener, at Jakob Axel Nielsen har været for passiv som sundhedsminister. Partiet forventer, at Bertel Haarder fastholder regeringens løfte om et forbedret akutsystem fra 2011.

Dansk Folkeparti mener, at Jakob Axel Nielsen har været for passiv som sundhedsminister. Partiet forventer, at Bertel Haarder fastholder regeringens løfte om et forbedret akutsystem fra 2011. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dansk Folkeparti håber, at regeringen med Bertel Haarder (V) har indsat en minister med mere handlekraft og pondus end den konservative forgænger Jakob Axel Nielsen.

- Det er en lidt ambivalent følelse. Jeg har haft et godt samarbejde med Jakob Axel, men også mange gange manglet slagkraft. Jeg håber, at vi får en minister som nu bedre kan sætte styrelserne og sundhedssystemet på plads, når der er kritisable sager, og en minister som viser mere gå-på-mod og autoritet, siger sundhedsordfører Liselott Blixt.  

Hun mener, at Jakob Axel Nielsen for mange gange har tøvet, når der er opstået kritiske sager om sundhedsvæsnet i medierne. Ikke mindst i forbindelse med Berlingske Tidendes artikelserie "I lægens hænder", der har påpeget fejl og systemvigt i vagtlægeordningen og den akutte del af sundhedsvæsnet.

- Der har Jakob Axel været for tøvende i forhold til at at sætte nogle klare mål og deadlines på, hvornår vi skal se forbedringer. Der er blevet nedsat mange udvalg, som skulle komme med forbedringer, men der er ikke rigtigt sket noget hurtigt nok. Det har været både omkring vagtlæger, 112 og patientklagesystemet at vi ikke har følt, at vi er blevet underrettet. Eller at der ikke er sket noget, før vi selv er gået ud i pressen og bedt om handling. 

Hvorfor har man ikke set mere handlekraft fra hans side?

- Jeg ved det ikke. Jeg har sådan set haft et godt samarbejde med ham, og han er en flink mand, som jeg har kunnet holde mange hyggelige møder med. Men der har måske været for mange af møderne, som var mest hygge og for lidt handling. Men det kan jo være, at han har foretrukket det frem for møder med et mere konstruktiv og handlingsrettet indhold. Det kan man komme et stykke af vejen med, men der skulle også gerne leveres nogle resultater. Og dem skal Berthel Haarder gerne levere, siger Liselott Blixt. 

Hun medgiver dog, at Jakob Axel Nielsen har haft en svær opgave, idet han har skullet gennemføre en række store ændringer i sundhedsvæsnet, der først skal træde i kraft om en række år:

- Jakob Axel har også siddet i den sværeste tid og det første år af hans ministertid var der meget ventetid. Der skulle nedsættes en lang række udvalg om f.eks. ny sygehusstrukur, det præhospitale, patientklagesystemet osv., og dem har han jo ikke kunnet gøre andet end at sidde og vente på. Og det er først nu, de er begyndt at barsle, og så kan Berthel Haarder så sætte tingene i værk nu. Men Jakob Axel kunne jo have skubbet mere på, siger Liselott Blixt.  

Regeringen og Dansk Folkeparti blev for nyligt enige om en køreplan, der skal sikre danskerne forbedringer af akutsystemet og lægevagten fra januar 2011.

Det løfte forventer Liselott Blixt og DF, at Bertel Haarder som ny minister vil holde fast i og indfri:

- Jeg ved ikke, hvordan Bertel Haarder er. Vi ved hvad vi havde, men ikke hvad vi får. Men kan håbe på, at idet han har været minister i mange år, så vi vil se mere handlekraft. De aftaler, vi har lavet med regeringen på området, må den næste minister også overholde. Det forventer jeg da helt klart, og det er noget af det første jeg vil tage på med den nye minister, så snart vi har vores første møde. Og det håber jeg da kommer hurtigt, siger Liselott Blixt.