Det store svigt

Christian Dam Midtgaard blev 16 år. Christian døde, fordi det akutte sundhedsvæsen svigtede, da han faldt om til en fest. Hans død er et af de mest tragiske og veldokumenterede eksempler på fejlo og svigt i det akutte sundhedsvæsen, og alle er enige om, at den aldrig må gentage sig. Men som Berlingske Tidende har afdækket, har sundhedsvæsnet ikke lært nok af Christian Dam Midtgaards død

Christian Dam Midtgaard. Foto: Linda Henriksen Fold sammen
Læs mere

Det store svigt


Christian Dam Midtgaard blev 16 år. Christian døde, fordi det akutte sundhedsvæsen svigtede, da han faldt om til en fest. Hans død er et af de mest tragiske og veldokumenterede eksempler på fejlo og svigt i det akutte sundhedsvæsen, og alle er enige om, at den aldrig må gentage sig. Men som Berlingske Tidende har afdækket, har sundhedsvæsnet ikke lært nok af Christian Dam Midtgaards død:
 
Se kronologien i sagen om Christians død

Christian Dam Midtgaards forældre Anne Midtgaard og Peter Dam har siden deres søns død kæmpet en årelang kamp for at sikre, at deres søns død ikke skulle være forgæves:

Lokalt på Aarhus Sygehus førte sagen om Christians død til store forandringer.

Sagen burde også have ført til lignende forbedringer på landets andre skadestuer. Men det er ikke sket, som Berlingske Tidende har afdækket. Det har fået en række parter til at rette skarp kritik mod Sundhedsstyrelsen, som er ansvarlig for at sikre, at den slags viden bliver delt mellem landets sygehuse:

Og en lang række partier på Christiansborg kræver, at der arbejdes efter ensartede retningslinjer på danske skadestuer:

Men – som styrelsen selv erkender – har Sundhedsstyrelsens ingen beføjelser til at tvinge forbedringer og instrukser, der skal sikre den rette behandling, igennem.
 
Sundhedsstyrelsens øverste chef- sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) - afviste, at det var hans bord og sendte i stedet bolden videre til Danske Regioner og deres formand Bent Hansen (S):

Ministeren har kendt til sagen om Christian Dam Midtgaard i mere end et år, men har ikke taget sig tid til at svare på et brev, som forældrene skrev til ministeren for at appellere til, at deres søns død ikke måtte være forgæves:

Først da Berlingske Tidende konfronterede ministeren, fulgte et svar til forældrene:

Og senere brugte sundhedsministeren endda sagen om Christian Dam Midtgaard som argument for, hvorfor regeringen nu vil udarbejde et nyt patientklagesystem:

Men Christian Dam Midtgaards far, Peter Dam, er fortsat skeptisk:

 
Øvrige links

De fem farligste ord i verden for et sygehus

Chefer i klagenævns sigtekorn

Lægelig strid om skadestuer