»Det ser ud, som om det, Claus Hjort Frederiksen siger, er helt bevidst. At han ved, hvad han gør. Og så er det forsætligt«

Claus Hjort Frederiksens (V) udtalelser i TV 2 News-programmet »Lippert« og Jyllands-Posten kan betyde, at han ikke kan forsvare sig med uagtsomhed, efter han er blevet sigtet for at røbe eller videregive statshemmeligheder, vurderer professor i strafferet. Det vil ellers kunne sænke strafferammen betydeligt.

Claus Hjort Frederiksen (V) har endnu ikke ønsket at udtale sig yderligere om sigtelsen, og derfor er det endnu uvist, præcis hvad sigtelsen skyldes. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold (Arkivfoto)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tidligere udtalelser fra forhenværende forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) kan have betydning for strafferammen i den sag, han netop er sigtet i.

Det vurderer professor i strafferet Sten Schaumburg-Müller over for dagbladet Information.

Når man sigtes for at røbe eller videregive statshemmeligheder, som den tidligere minister og Venstre-mand blev fredag, risikerer man fængsel i op til 12 år.

Men kan man overbevise retten om, at man har handlet uagtsomt, kan strafferammen nedsættes til tre års fængsel.

Det er endnu uvist, hvilke udtalelser Claus Hjort Frederiksen er sigtet for, men det menes at have forbindelse til FE-sagen, som FE-chef Lars Findsen og tre andre nuværende og tidligere ansatte i FE og PET også er sigtet for. Som Berlingske tidligere har beskrevet, er han den eneste tidligere forsvarsminister, der har bekræftet et samarbejde mellem USA og Danmark – et tophemmeligt samarbejde mellem FE og USAs aflytningstjeneste, NSA, vel at mærke.

FE-chef Lars Findsen blev anholdt i december 2021 for samme paragraf som Claus Hjort Frederiksen. Tre nuværende og tidligere medarbejder i Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) og Politiets Efterretningstjeneste (PET) er ligeledes sigtet for paragraffen, men er stadig underlagt navneforbud. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix (Arkivfoto).

Her vil han ifølge Sten Schaumburg-Müller ikke kunne forsvare sig med uagtsomhed, fordi han i flere tilfælde har omtalt sin tavshedspligt og risikoen for at ende fængsel, i forbindelse med han har talt om sit kendskab til dansk efterretningsarbejde.

I december sagde han i TV 2 News-programmet »Lippert«, at han personligt kendte til aftalen, og at aftalen mellem Danmark og USA indebar tapning af informationer på fiberkabler.

»Nu vil jeg være forsigtig med, hvad jeg siger, og ellers må jeg risikere fængselsstraf, men jeg har været med til at orientere om, at den aftale fandtes,« sagde Hjort Frederiksen.

Adspurgt af Jyllands-Posten allerede i 2020, om han var nervøs for at overtræde sin tavshedspligt, sagde han:

»Nej, så kan jeg sidde tre måneder i fængsel et eller andet sted og slappe af. Jeg har jo ikke den store politiske karriere foran mig, og jeg har ikke modtaget nogen ordener, så de kan ikke fjerne nogen ordener.«

De to udtalelser kan antyde, at han vidste, at han var ved at tale over sig, siger Sten Schaumburg-Müller til Information.

»Det ser ud, som om det, Claus Hjort Frederiksen siger, er helt bevidst. At han ved, hvad han gør. Og så er det forsætligt.«

Både Information og Berlingske har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Hjort Frederiksen fredag.