»Det mindede mig om, da min far faldt om for 30 år siden. Det var skidt. Tiden stod stille«

Kollektiv fortvivlelse prægede tilskuerne, da de lørdag aften forlod Parken i København. Her endte Danmarks EM-premiere på alle måder helt galt.

Reportage efter Danmark-Finland Fold sammen
Læs mere
Foto: Tobias Kobborg
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Frustrerede, frysende og i nogle tilfælde virkelig fulde forlod tilskuerne lørdag aften Parken i København efter en kamp, der vil gå over i fodboldhistorien, som én af de mest dramatiske landskampe i Danmark.

Men desværre ikke grund af spillet på banen.

Pludselig – efter cirka 40 minutters spilletid – faldt landsholdets største stjerne Christian Eriksen om i græsset, fik hjertemassage og forlod banen på en båre. Danmark tabte kampen1-0 til Finland.

»Det var sindssygt ubehageligt. Og det var det sygeste antiklimaks,« sagde 35-årige Camilla Briston fra Espergærde, da hun gik ned ad Øster Allé i retning af Trianglen:

»Vi fik at vide, at Christian Eriksen var båret ud med øjnene åbne, og bagefter gik jeg ud og fik krisehjælp. Mine børns far er død af hjertestop. Og vi sad ved siden af Christian Eriksens kone. Da vi så hende rejse sig op med baby på maven - ja, så følte jeg, hvordan hun måtte have det,« sagde Camilla Briston.

Hendes 35-årige veninde Pernille Rolin – også fra Espergærde – tilføjede:

»Jeg tror faktisk aldrig, jeg har oplevet så vanvittigt et antiklimaks. Vi kom vildt godt fra start, og så skete … dét.«

Ida Rosenkilde, 28, fra Aarhus forlod kampen allerede et par minutter, inden den sluttede.

»Det har været ubehageligt og hårdt – sådan rigtig fysisk hårdt. Jeg kan ikke mere,« sagde hun og forklarede, at aftenen var en eksotisk oplevelse med sin kæreste, fordi hun ikke er »særlig fodbold-engageret«:

»Aftenen begyndte rigtig godt, men det tog mange kræfter at se Christian Eriksen falde om og så vente på, at kampen blev genoptaget. Det værste er selvfølgelig, at Eriksen faldt om – i den sammenhæng betyder det langt mindre, at Danmark tabte. Og jeg synes, at kampen skulle være stoppet, efter det skete – af hensyn til de andre spillere.«

»Det værste er selvfølgelig, at Eriksen faldt om – i den sammenhæng betyder det langt mindre, at Danmark tabte,« sagde Ida Rosenkilde fra Aarhus efter lørdagens kamp i Parken. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tobias Kobborg.

Enkelte sivede fra Parken umiddelbart efter Christian Eriksens kollaps. Blandt dem var vennerne 39-årige Karl Nielsen fra Nørrebro og 39-årige Simon Stefansen fra Vesterbro. De var iført henholdsvis bøllehat og klaphat. Men festen var slut.

»Det mindede mig om, da min far faldt om for 30 år siden. Det var skidt. Tiden stod stille. Selv om det tog lang tid. Og man ved, at tiden er afgørende i situationen,« sagde Karl Nielsen.

»Folk klappede – for at støtte Christian Eriksen,« påpegede Simon Stefansen.

»Men for mit vedkommende var jeg nødt til at gå. Jeg kunne ikke mere. Vi har billetter til alle tre kampe og forestillede os en en god juni. Nu ved jeg sgu ikke – jeg håber, Christian Eriksen rejser sig igen,« sagde Karl Nielsen.

På vej væk fra Parken skjulte 37-årige Peter Eriksen ikke sin frustration over, at Danmarks EM-premiere endte med nederlaget.

»Det har været en vanvittig aften, og det er vi selvfølgelig alle sammen påvirkede af. Men da kampen gik i gang igen spillede Danmark bare som et serie 6-hold. Det er skræmmende, at vi kan falde til så lavt et niveau,« sagde han.

Det føltes som en lidt flad sejr, men dog en sejr, forklarede en finsk far, som så lørdagens kamp i Parken med sin søn. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tobias Kobborg/Ritzau Scanpix.

Finske Mikko Minkkinen er kardiolog -– læge med speciale i hjertesygdomme. Han har boet i Danmark i to år, og lørdag så han Finlands første kamp i en EM-slutrunde med sin søn. Han havde også et finsk og dansk flag malet på henholdsvis venstre og højre kind.

»Jeg stod på tribunen og så Christian Eriksen falde om. Jeg tænkte med det samme, at det måtte være et hjertestop. Selvfølgelig er det en alvorlig situation, men jeg var relativt sikker på, at han godt kunne klare det. Hjælpen kom hurtigt, og Rigshospitalet ligger meget tæt på,« siger han og tilføjer forsigtigt:

»Vi er meget glade for sejren - selvom den føles lidt flad efter det, der skete Christian Eriksen.«