»Det er jo fuldstændig forkasteligt«

Det sker oftere, end statistikkerne fortæller, at danskerne udsættes for svigt og dårlige oplevelser med vagtlægerne, mener formand for patientforening. Han er ”dybt rystet” over historien om 1-årige Christian, der døde med et uopdaget knapbatteri i halsen.

Scanningsbillede efter Christians død. Fold sammen
Læs mere
Foto: Retsmedicinsk Institut

Som formand for Patientforeningen har Villy O. Christensen hørt sin del beretninger fra sundhedsvæsnet. Alligevel bliver der helt stille i røret, da han får forelagt historien om 14 måneder gamle Christian, der - trods kontakt med 11 læger - døde efter at have slugt et knap-batteri.

- Det er jo fuldstændig forkasteligt, at man ikke går ind og tjekker barnet igennem fra ende til anden. Især når man har at gøre med et 14 måneder gammelt barn, der ikke selv kan forklare sig. Når nu forældre og bedsteforældre insisterer på over for lægerne, at der er den her mulighed, at han har slugt batteriet, så undersøg det dog! Det må ikke et være et spørgsmål om, hvad det koster, eller hvor lang tid det tager at tage et røntgenbillede. Det må det simpelthen ikke blive, siger patienternes formand.

»En mur af manglende lydhørhed«
Villy O. Christensen hæfter sig især ved den ”mur af manglende lydhørhed”, der mødte Christians forældre, Maria Andersen og Jimmi Knudsen, da de forsøgte at fortælle om batteriet og om Christians symptomer, herunder hans stærke smerter, ubehag og en afføring, der blev reduceret til sorte klumper.

På et simpelt røntgenbillede ville batteriet i Christians spiserør have lyst op som en tændt pære. Det blev aldrig taget. I stedet døde Christian, da batteriet efter 14 dage havde ætset sig gennem spiserøret og ind til hans halspulsåre.

- Jeg er rystet, dybt rystet. Det må være frygteligt at være forælder bagefter. Man har gjort og sagt alt, man kunne – og der er ingen, der gider høre på det. Det er jo forkasteligt. Hvad fanden er det for noget? siger Villy O. Christensen.

Flere fejl man tror
I de officielle statistikker er antallet af klager over vagtlæger og læger generelt ret lavt. Men går efter din erfaring i foreningen det oftere galt, end de tal viser?

- Det kan jeg kun sige klart og tydeligt ja til. Statistikkerne beror jo på, hvad der bliver indberettet og hvem, der indberetter. Problemet, når fejlene skal bedømmes, er, at når der er en fejl eller klage, så er det læger, der bedømmer andre lægers arbejde.

- Men problemstillingen er langt større. Og jeg siger ikke, at det altid er lægernes skyld. De er udsat for et voldsomt stigende arbejdspres. Og stress kan altså også ramme en læge.

Det er især antallet af patienter, der øger risikoen for fejl, mener Villy O. Christensen:

- Der er ikke nok læger, så de har alt for mange patienter. Det gælder hos de praktiserende læger, og det gælder i særdeleshed i vagtlægeregi. Der er slet og ret ikke tid nok til hver enkelt patient. Det er med det, som det er i hver andre grene af sundhedsvæsenet. Der er for lidt tid til hver enkelt patient – og det øger risikoen for fejl. Sådan er det jo logisk set.

Hvorfor afspejles folk utilfredshed ikke i officielle statistikker?

- Det bliver ikke indrapporteret. Jeg ser frem til, at man fra 2010 selv kan indberette, hvis man som patient mener, de har været udsat for en fejl. Det vil give et boom i indrapporteringer. Man skal huske på, at Sundhedsstyrelsen vurderer, at deres årlige 20.000 indberettede tilfælde udgør ca. 16 pct. af de faktiske fejl. Vi har reelt set intet forkromet over blik over, hvor mange fejl, der sker i sundhedsvæsnet. Det tror jeg patientindberetningen kan være med til at afdække, siger Villy O. Christensen.

Patientforeningen har ca. 2500 betalende medlemmer og får 30 henvendelser dagligt fra danskere.

Hvordan blev du behandlet hos vagtlægen? Fortæl din historie her.