»Det er en katastrofe«

Berlingskes webdokumentar om handelsskoleelevers fagkundskaber vækker stor bekymring hos De Konservative og SF. Vi skal gå nye veje, lyder det.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

- Jeg behøver ikke se mere. Det er en katastrofe. Intet mindre.

Sådan lyder det fra uddannelsesordfører Charlotte Dyremose (K), på baggrund af de klip hun har set fra Berlingskes nye webdokumentar Alt for mange nuller.

Den viser, at 19-årige har store problemer med at regne og læse, og som dermed bekræfter de problemer, den nye PISA-undersøgelse af 15-åriges faglighed, i forvejen viser. Ordføreren behøver ikke se mere end få klip af webdokumentaren for at drage sin konklusion:

- Det er en katastrofe for de unge mennesker. Men også for vores samfund, for det er de unge, vi skal leve af. Det understreger oveni PISA-undersøgelsen, at der er behov for, at vi skal gå nye veje. Vi har for stor en bund og for lille en top i Danmark. Det er der, vi for alvor halter. Der er et massivt behov for at give ekstra ressourcer til de børn, som har svært ved at følge med, siger Charlotte Dyremose (K).

Hun ser bl.a. støttelærere til de børn, der har særligt svært ved at følge med, som et ønsket tiltag.

Synd for de unge

Også uddannelsesordfører Pernille Vigsø Bagge (SF) udtrykker stor bekymring efter at have set webdokumentaren.

- Jeg synes, det er rigtig trist og synd for de unge. Og synd for os som samfund, at det står så skidt til. Den veluddannede arbejdskraft vi får brug for, når finanskrisen er overstået, er ikke til stede. Vi mister rigtig meget arbejdskraft, siger hun.

Pernille Vigsø Bagge (SF) og påpeger, at der skal investeres flere penge i skolerne og færre elever i klasserne:

- Vi har haft en folkeskole, der har været igennem mange reformer, der ikke har løftet fagligheden. Der er brugt færre penge på undervisning rundt omkring, og der har derfor ikke været de nødvendige ressourcer og materialer. Lærerne har vidst for lidt om, hvordan de skal hjælpe de her elever, fordi de ikke har haft den fornødne videreuddannelse. Vi bliver nødt til at investere i uddannelse ellers kommer vi til at sakke bagud, siger hun.

Hun ser bl.a. gerne, at der ikke kommer flere end 24 elever i klasserne, og at folkeskolelærerne skal efteruddannes løbende.

Læs også:
Fagligt svage elever truer velfærdssamfundet
Handelsskoleelever regner som børn i 4. klasse
Min datters skole i USA er dobbelt så god som den danske
Din mening: Er du chokeret over handelsskoleelevernes faglige niveau?