Der har været palmer ved Nordpolen

For 50 millioner år siden voksede der palmer i det arktiske område, viser ny forskning, som udfordrer de hidtil kendte vurderinger af perioden.

Ifølge forskere har der engang været palmer her på Nordpolen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nick Cobbing / AFP / Greenpeace
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Under en kort periode for omkring 50 millioner år siden voksede der palmer i det arktiske område, viser en undersøgelse, der er foretaget af hollandske og tyske forskere.

Appy Sluijs fra Utrecht-universitetet i Holland har stået i spidsen for undersøgelsen, og han siger søndag, at vegetationen i Arktis dengang "var meget lig den, der er nu i Florida".

Forskerne har på en kløft i havet omkring 500 kilometer fra Nordpolen fundet pollen fra palmer.

- Tilstedeværelsen af pollen fra palmer antyder, at den koldeste måneds middeltemperaturer i Arktis ikke har været lavere end otte grader, siger forskerne, hvis resultater offentliggøres i tidsskriftet Nature Geoscience.

Det strider imod computerberegninger, der også bruges til at lave prognoser om temperaturer i fremtiden, og som har beregnet, at i den særlige korte og varme periode, der var engang, var vintertemperaturerne i Arktis under frysepunktet.

Perioden varede imellem 50.000 og 200.000 år for netop omkring 50 millioner år siden.

Palmer dør hurtigt i frostvejr. Slujs hæfter sig også ved, at palmerne ser ud til at have vokset i et område, hvor solen ikke skinner i fem måneder årligt. men eksperimenter har vist, at palmer kan overleve i længere mørkeperioder.

I øjeblikket stiger temperaturerne. Klimaet bliver varmere, og det er ifølge FN's Klimapanel overvejende på grund af en stigende udledning af drivhusgasser, herunder CO2.

En årsag til, at temperaturerne steg for 50 millioner år siden, kan være, at drivhusgasser pludselig blev sluppet fri på grund af vulkanudbrud, eller fordi frossen metangas blev tøet op.

/ritzau/Reuters