Den kinesiske ambassadør i Danmark antyder militær aktion i Hongkong

Den kinesiske diplomat Feng Tie skriver i et indlæg til Politiken, at udenlandske »fjendtligsindede kræfter« forsøger at udnytte demonstrationerne i Hongkong, og at det kan blive nødvendigt med en kinesisk militær intervention mod demonstranterne.

Antikinesiske kræfter viser med al ønskelig tydelighed, at de med fuldt overlæg forsøger at skabe kaos i Hongkong, skriver ambassadør Feng Tie i et debatindlæg. dettev arkivbilledet viser sydkinesisk politi, der øver indsats mod demonstrationer uden for Hong Kongs grænser. Fold sammen
Læs mere
Foto: STR

I et debatindlæg, som Kina-eksperter betegner som »usædvanlig«, anklager den kinesiske ambassadør i Danmark demonstranter i Hongkong for uacceptabel voldelig adfærd mod politifolk og samfundsinstitutioner. Han afslutter indlægget, der er trykt i Politiken, med en advarsel om, at »den kinesiske centralregering har vidtgående beføjelser og den fornødne styrke til om nødvendigt at gribe resolut ind over for alle former for uroligheder«.

Ifølge flere Kina-eksperter, som Politiken har talt med, kan dette tolkes som en varsel om militær indgriben mod demonstranterne, der gennem to måneder har været på gaden i Hongkong.

»Med deres handlinger har demonstranterne i Hongkong klart overtrådt grænserne for fredelige demonstrationer og ytringsfrihed,« skriver ambassadøren.

Han beskriver demonstranternes adfærd  som skadende for samfundsordenen, borgernes tilværelse og byens omdømme, og at de »vækker bekymring blandt dem, der virkelig kerer sig om Hongkong«.

»Med deres handlinger overtrådte demonstranterne klart grænserne for fredelige demonstrationer og ytringsfrihed. Vold er vold og tolereres ikke noget sted i verden. Demonstrationerne og volden i Hongkong har fra første færd været kraftigt påvirket af fjendtligtsindede kræfter både i og uden for Hongkong. Antikinesiske kræfter var hurtige til at bagvaske Hongkongs lokalregerings og politiets bestræbelser på at håndhæve loven. Deres støtte til kriminelle handlinger viser med al ønskelig tydelighed, at de med fuldt overlæg forsøger at skabe kaos i Hongkong,« skriver ambassadør Feng Tie.

Andreas Bøje Forsby, der er Kina-forsker ved Nordisk Institut for Asien Studier (NIAS), siger, at det er sjældent, at en kinesisk ambassadør indrykker et debatindlæg i en dansk avis.

»Det er et udtryk for, at Beijing anser situationen i Hongkong for at være gravalvorlig og derfor har en interesse i at påvirke danske politikere«, siger han til Politiken.

Kinaforskeren mener, at indlægget skal være med til at bane vejen for en forståelse af, at Kinas ledelse kan få nok og gribe direkte ind i Hongkong og i yderste konsekvens med militære midler.

Samtidig siger Andreas Bøje Forsby, at debatindlægget kan ses som en advarsel til Danmark om ikke at blande sig i konflikten.

Folketingsmedlem for Alternativet, Rasmus Nordquist stillede i går spørgsmål til udenrigsministeren om Danmarks officielle holdning til Hongkongs demonstranter.

I spørgsmålet konstaterer Rasmus Nordquist, at det officielle Danmark ikke har kommenteret sammenstødene i Hongkong, og ønsker en bekræftelse fra udenrigsminister Jeppe Kofod (S) om, at Danmark støtter demonstranternes krav om, at udleveringsaftalen med Kina droppes, og at politibrutalitet skal undersøges af en uafhængig enhed. I dag siger Rasmus Nordquist, at ambassdørens debatindlæg understreger behovet for, at man fra international side optrapper støtten til ytringsfriheden og forsamlingsfriheden i Hongkong.

»Det er meget vigtigt, at vi fra dansk og europæisk side bakker op om demonstranternes rettigheder. Det kan også blive for dyrt at beskytte eksporten,« siger Rasmus Nordquist.

Urolighederne i Hongkong tog fart, da lokalregeringen fremsatte et lovforslag, som ville tillade, at mistænkte kriminelle skulle kunne udleveres til det kinesiske fastland. Modstandere mener, at lovforslaget vil kunne føre til en indskrænkning af den politiske frihed i Hongkong.