Demonstranter ødelagde ikke soldaternes dag

En lille flok demonstranter formåede ikke at ødelægge Afghanistan-veteraners festdag.

700 soldater fra det hjemvendte hold 10 i Afghanistan marcherer gennem København fra Livgardens Kaserne til Rådhuspladsen, hvor der blev holdt parade. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Henriksen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Trods iskoldt vejr strålede solen mod 750 hjemvendte Afghanistan-veteraner, da de fredag eftermiddag marcherede fra Rosenborg til Rådhuspladsen i København for at blive hyldet for deres indsats.

Under marchen forsøgte en lille flok krigsmodstandere at vise deres modstand mod krigen, men demonstranterne var ganske enkelt for få og deres råb for spæde til virkelig at vække opsigt.

Dermed fik de hjemvendte soldater også den hyldest, som hele arrangementet drejede sig om.

Marchen startede ved Livgardens kaserne ved Rosenborg og gik derfra op gennem Strøget og endte på Rådhuspladsen.

På hele ruten stod familiemedlemmer, pårørende og andre sympatisører og flagede.

På Rådhuspladsen holdt folketingsmedlem Helge Adam Møller hjemkomsttale på vegne af Folketinget og forsvarsudvalget, mens næstformand i Københavns Borgerrepræsentation, Mogens Lønborg, takkede soldaterne på vegne af København.

- Vi skylder Jer alle og ikke mindst Jeres pårørende en stor tak, sagde Lønborg i sin tale, hvor han også tog afstand fra demonstrationerne, de havde mødt på ruten.

- Det er en grov fornærmelse at påstå, at kampen i Afghanistan ikke fører noget godt med sig. Det handler om mere end krig og ødelæggelse - nemlig om at udbrede demokrati, sagde han.

Arrangementet blev afsluttet med et bragende fyrværkeri.

Størstedelen af de 750 kampsoldater kommer fra Livgarden og har alle gjort tjeneste i Helmand-provinsen i Afghanistan. De kommer fra det såkaldte ISAF hold 10, og har under deres udsendelse deltaget i hårde kampe.

Under udsendelsen i Helmand mistede fire soldater fra ISAF 10 livet, mens to konstabelelever allerede inden udsendelsen døde under træning.

/ritzau/