datoskilte2020tileva

28. januar, 10.000 meter over jorden

test 1.1: Lars Thykier satte sig til rette i flysædet hos Singapore Airlines. Hans ærmer var korte, armene var solbrune efter at have set tennisstjernerne fra Australien Open kæmpe på det blå underlag i millionbyen Melbourne.

Enkelte uopsættelige opkald med danske rejsebureauer om situationen i Kina havde han været nødt til at tage sig af, men ellers kunne han holde fri og nyde sin ferie. Direktøren for Danmarks Rejsebureau Forening slap endda helt for at se nogle af de altopslugende bush-brande, der hærgede kontinentet. Men når han kiggede på kabinepersonalet fra sin plads i economy premium, fik han et sug i maven: Alt personalet i flyets kabine havde mundbind på.

Få timer efter flyet satte hjulene på jorden, var der møde i samarbejdet Den Internationale Operative Stab i Udenrigsministeriet. IOS har som formål at koordinere den danske indsats til støtte for danskere berørt af en større krise i udlandet. Temaet var coronavirussen. I Thykiers noter fra mødet står der, at Storbritannien, Australien og New Zealand fraråder alle rejser til Kina, men at Sundhedsstyrelsen ikke mener, der endnu er en sundhedsfaglig begrundelse til at fraråde rejser. Danskere kan dog få støtte til assisteret hjemrejse fra provinsen Hubei.

“Det er en kreds, der er vant til kriser, så på den måde var det ikke skræmmende. Vi håbede på det bedste,” siger han.

Del 2

»Man skal huske at tage stilling«

Folketingsmedlem Rasmus Jarlov gik langs de grønne vægge på væg-til-væg-tæpperne på den gang, hvor De Konservatives kontorer ligger på  Christiansborg. Under en del af VLAK-regeringen for et lille år siden, var han erhvervsminister og stoppede derfor for at sige hej, da han så sin gamle  departmentschef, Michael Dithmner. Sammen med skatteministeriets departmentschef, Jens Brøchner, kom han gående forbi tilfældigt

“Jeg sagde hej og nævnte, at jeg håbede, de ville begynde at tænke over et beredskab for den katastrofe, der var ved at udvikle sig i dansk erhvervsliv. De var en kort samtale, de bekræftede, at de var i gang,” husker folketingspolitikeren.

Dagen før havde Jarlov solgt sin lille beholdning af Mærsk-aktier, fordi han var bange for at aktienedturen ville fortsætte. Jarlov driver desuden sit eget rejseselskab “Hamlet Tours” og oplevede samtidig at få  sin første aflysning med begrundelsen i coronavirussen. I starten af marts var virksomhedens ordrebog helt tom. Der var nul indtægter i sigte, Hamlet Tours måtte opsige sit lejemål og sende samtlige medarbejdere, som var timelønnede, hjem

Del 4

»Arktis er ikke længere det yderste af verden«

Det var som to landmænd, der talte om en fejlslagen høst. To af dansk erhvervslivs tungeste skikkelser sad over for hinanden og rettede blikket mod en turismeindustri, der så ud til at være ved at gå i stå.

Den tidligere konservative topminister og nuværende direktør i Dansk Erhverv, Brian Mikkelsen, sad over for den magtfulde hotel-boss Jens Mathiesen fra Scandic-koncernen.

Meldingen var fra Hotel-direktøren var ildevarslende: Bookingerne var gået i stå i rejsebranchen - hoteller, restauranter og butikker stod over for en alvorlig nedgang.

Dagen efter slog Brian Mikkelsen vejen forbi Aarhus, Holstebro og Aalborg. Også der oplevede han, at stemningen havde forandret sig. Opturen vaklede.

“Folk var bekymrede. Det var første gang, at jeg kunne mærke det. Og derfra begyndte det bare at buldre løs,” fortæller Brian Mikkelsen.

Stadig flere medlemmer ringede ind til erhvervsorganisationen. Brian Mikkelsens egen telefon ringede også konstant. På alle tider af døgnet drøftede han nu situationen med topfolk i Erhvervsministeriet og Finansministeriet.

9. marts, Prins Jørgens Gård, Statsministeriet