Danskernes CO2-forurening stiger

Danskerne udleder betragteligt mere CO2, end de officielle statistikker viser, fordi vi i stigende grad køber vores varer fra fabrikker i f.eks. Kina, skriver Politiken.

Vores import af varer fra Kina i 2001 var skyld i en ekstra udledning på 1,4 ton CO2 om året for hver eneste dansker. Det tal er markant højere i dag, hvor stort set enhver trøje, brødrister og dvd-maskine er 'Made in China' - produceret i Kina. Fold sammen
Læs mere
Foto: Colourbox

Vores udledning er steget markant siden 2001 og ligger minimum 20 procent over de hidtidige opgørelser. Det viser en ny rapport fra WWF Verdensnaturfonden.

Rapporten beregner for første gang, hvor meget yderligere CO2-udledning Danmark er skyld i, fordi vi i stigende grad køber vores varer fra ineffektive fabrikker i f.eks. Kina, Indien og Rusland.

Udledningen er ikke at læse i vores nationale CO2-regnskaber - selv om alene vores import af varer fra Kina i 2001 var skyld i en ekstra udledning på 1,4 ton CO2 om året for hver eneste dansker. Det tal er markant højere i dag, hvor stort set enhver trøje, brødrister og dvd-maskine er 'Made in China' - produceret i Kina.
Rapporten sår dermed tvivl om, hvorvidt Danmark er det foregangsland, som regeringen påstår.

»Regeringen fortæller ikke hele sandheden, og det er et stort problem, især i en situation, hvor vi står over for en kæmpeudfordring med klimaforandringer«, siger John Kornerup Bang, programleder for globalisering i WWF, til Politiken.

Stigende CO2-udledning
Siden 2006 har statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) og klimaminister Connie Hedegaard (K) rejst verden rundt med budskabet om, at Danmark - som et af få lande i verden - har haft økonomisk vækst uden at udlede flere drivhusgasser. »Det danske eksempel«, kalder de det.

»Men der har faktisk været en betragtelig stigning i Danmarks CO2-udledning. Det er bare sket uden for landets grænser - i lande, der ikke har nogen reduktionsforpligtelser«, siger John Kornerup Bang.

Rapporten fra WWF viser, at danskernes forbrug af udenlandske varer i 2001 var skyld i udledning af yderligere 12 millioner ton CO2, efter at man har trukket fra, hvad udlandet køber af danske varer.

I Danmark har vi ellers været gode til at energieffektivisere, men samtidig har vi outsourcet meget af vores tunge produktion til andre lande og lever i stigende grad af tjenester og serviceydelser. Vi har ikke længere garverier og stålvalseværker inden for landets grænser, men forbruger lige så meget tøj og stål som før - faktisk mere. Forureningen sker bare et andet sted på kloden.

Denne flytning af produktion og CO2-udledning til Asien gælder alle vestlige lande. Men Danmark har en højere 'skjult' udledning end mange andre lande på grund af vores rigdom, høje forbrug og store grad af outsourcing af tung produktion. Mens EU som gennemsnit har 12 procent højere udledning, hvis man tager den skjulte udledning med, er tallet for Danmark 20 procent.

Danmarks Statistik har ikke foretaget beregninger af Danmarks samlede globale CO2-fodaftryk. Men man bekræfter, at CO2-udslippet fra vores import af varer har været stigende de sidste fem til syv år.

Socialdemokraterne mener, at WWF's rapport viser, at vi i Danmark er på vej i den helt forkerte retning.

»At rejse rundt i verden, sådan som statsministeren gør, og sige, at vi er nogle klimahelte, er at stramme virkeligheden en anelse. Det dokumenterer denne rapport«, siger klimaordfører Mette Gjerskov til Politiken.

Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra klimaministeren Connie Hedegaard (K).