Danskerne køber færre cigaretter

Salget af cigaretter faldt i 2018 med 16 procent sammenlignet med året før. Dermed nåede salget af cigaretter ned på et niveau, som ikke er set siden 1961. Kræftens Bekæmpelse er »glade« for udviklingen, men understreger, at der stadig er behov for, at man politisk gør noget for at forhindre børn og unge i at begynde med at ryge.

I 2018 blev der solgt 16 procent færre cigaretter i Danmark end året inden. Salget nåede dermed et historisk lavt niveau, som man skal helt tilbage til 1961 for at matche. Arkivfoto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

I en række butikker skal man i dag vide, hvad man leder efter, hvis man ønsker at købe cigaretter. De små pakker, som er udsmykket med faretruende billeder, til skræk og advarsel, er nemlig blevet gemt godt og grundigt væk, og gennem årene har der været adskillige kampagner, som alle har haft det samme formål - at få færre danskere til at ryge.

Og nu kunne noget tyde på, at foranstaltningerne måske har vist sig at have en effekt. I hvert fald er salget af cigaretter - ifølge nye tal fra Danmarks Statistik - faldet. I 2018 blev der således solgt 16 procent færre cigaretter i Danmark sammenlignet med året før. Helt konkret svarer det til, at der sidste år blev langet næsten én milliard færre cigaretter over disken i Danmark. Det vides dog ikke, hvordan udviklingen ser ud for grænsehandlen.

»Jeg glæder mig over udviklingen, men der er stadig 40 børn og unge, der begynder at ryge hver dag. Men vi skal se udviklingen over en årrække, og der er stadig brug for, at man gør noget politisk for at forebygge, at børn og unge begynder at ryge,« siger Niels Them Kjær fra Kræftens Bekæmpelse.

56 pakker på et år

Selvom antallet af solgte cigaretter i 2018 nåede et historisk lavt niveau, som vi faktisk skal skele helt tilbage til 1961 for at matche, så er der stadig blevet solgt en del tobak i Danmark.

I løbet af det forgangne år er der nemlig blevet langet over fem milliarder cigaretter over disken. Det svarer til at alle danskere over 18 år i gennemsnit har købt 1113 cigaretter svarende til lige under 56 pakker på et år. I 2017 var det 1339 cigaretter pr. dansker ifølge tal fra Danmarks Statistik.

Salget af cigaretter har været nogenlunde stabilt i Danmark i perioden fra midten af 00’erne og frem til 2013. Her steg mængden af solgt tobak i nolge år, men nu er det så faldet igen til et niveau, som vi skal små 60 år tilbage i tiden for at finde des lige.

»Udviklingen ser god ud, men vi skal stadig gøre noget. Det skal være markant højere priser, og man skal gemme tobakken under disken. Vi skal have kioskerne med,« siger Niels Them Kjær med henvisning til, at tobakken stadig står frit fremme i flere kiosker og forretninger.

Grundlaget for Danmarks Statistiks opgørelse er oplysninger indsamlet fra SKAT samt data fra Skatteministeriet. Opgørelsen er lavet ud fra antagelsen om, at forretningerne sælger deres indkøbte varer iform af tobak og alkohol videre til forbrugerne umiddelbart efter indkøbet. Hvis forretningerne i stedet køber ind med henblik på det efterfølgende års salg, så holder antagelsen ikke.

12,4 genstande om ugen
Men, hvis man antager, at forretninger sælger varerne videre umiddelbart efter indkøb, så er det ikke kun tobak, danskerne købte mindre af i 2018. De nye opgørelser fra Danmarks Statistik viser nemlig også, at danskerne købte mindre ren alkohol sammenlignet med mængden, som blev købt for 10 år siden. Her drak man 14,5 genstande om ugen, mens det i 2018 i stedet var 12,4 ugentlige genstande for danskere over 18 år.

Selvom mængden af ren spiritus således også ser ud til at være faldet, så nyder danskerne stadig masser af alkohol. Mændgden af solgt øl og vin i Danmark er nemlig steget. Særligt den sidste type har fundet vej til danskernes indkøbskurv, og vin står næsten for halvdelen af al alkohol, som danskerne drak i 2018.