Danske soldater sendt til Irak med støvler, der førte til fodsvamp

Danske soldater blev i sommer udsendt til Irak med støvler, som har ført til smerter og fodproblemer. Flere soldater har for egne penge købt mere egnede støvler, men den løsning er nu skudt i sænk, idet Forsvaret ikke længere tillader soldaterne at købe eget udstyr.

Soldater fra fjerde danske logistikbataljon er på arbejde i stegende hede på Al Asad Air Base i Irak. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kaptajn Rasmus Franck/Forsvarsgalleriet.dk

Det ottende hold af danske soldater i Irak blev i sommer udsendt med støvler beregnet til den europæiske sommer og ikke til den steghede ørken. 14 timer lange arbejdsdage i 50 graders varme stiller store krav til fodtøjet, og mange af de udsendte har fået problemer med fødderne. Det oplyser soldaternes fagforening, Hærens Konstabel- og Korporalforening (HKKF).

»Bliver der skudt på én, kan man ikke stå der i gummisko. Så skal man være klar, og derfor bærer soldaterne støvler hele dagen. Og derfor skal de have de rigtige støvler udleveret,« siger Kurt Brantner, næstformand i HKKF.

Lægen i lejren har ifølge HKKF rapporteret om en højere forekomst end normalt af fodsvamp og neglesvamp, og at angrebene desuden har været mere voldsomme og af mere behandlingsresistent karakter end vanligt. At soldaterne i Irak har haft problemer med fødderne som følge af forkert fodtøj, bestrides ikke af Forsvaret.

»Når man i lang tid er på bevogtningsopgave i 50 graders varme, er det svært at undgå problemer med fødderne. Det var tilsyneladende en kombination af forkerte støvler og strømper til bestemte opgavetyper, som gav nogle af soldaterne problemer. Selvfølgelig skal de ikke opleve, at vi ikke ønsker at gøre noget for dem, men vi har dog ikke kendt til problemet før uge 41,« siger oberst Henrik Graven, stabschef i Hærkommandoen.

Støvlerne skulle have været der i 2018

Allerede i efteråret 2017 skrev Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse i sin faste fredags-e-mail til soldaterne, at der nu var indgået en aftale om at anskaffe den rigtige ørkenstøvle, der ville kunne udleveres fra midten af 2018.

»Vi har talt så længe om dette problem – også for Hold 7 og Hold 6 – og så kan jeg jo godt undre mig over, at det året efter pludselig er ukendt for ledelsen,« siger Kurt Brantner.

Til det siger Henrik Graven:

»Jeg har ikke undersøgt, hvorfor vi ikke har fået kendskab til problemet noget før, såfremt det er opstået for længere tid siden. Jeg synes ikke, at det nytter meget at gå den vej. Vi har reageret på problemet, så hurtigt vi kunne, og vi har hasteindkøbt den rigtige støvle, så næste hold kan få dem med, når de om en måneds tid sendes ud, eller de kan få støvlerne udleveret, når det igen bliver rigtigt varmt i Irak.«

Fødderne er vigtige for en soldat

Våde fødder har altid udgjort et stort problem for soldater – fra skyttegravsfødderne affødt af det kolde vand under Første Verdenskrig til »rismarksfødder« som følge af det varme vand under Vietnam-krigen.

»Selvfølgelig er støvlerne ikke det vigtigste redskab for en soldat, men går en soldat ned med defekte fødder, er der opgaver, som ikke kan løses, og soldaterne er jo dybt afhængige af hinanden på sådan et hold. Vi sender dem ud, hvor de ikke bare kan lægge sig syge og restituere som i et job herhjemme. Ligger flere soldater med defekte fødder på grund af mangelfuldt materiel, gør det ekstra ondt – det føles som et svigt,« siger Kurt Brantner.

Nogle af soldaterne i Irak har købt støvler, som var bedre egnede til varmen, men dette er ikke længere en mulig løsning, idet Hæren fremover ikke tillader selvkøb af udstyr.

»Enten køber de selv støvler, eller også lider de med dem. Mellem halvdelen og to tredjedele er infanterister, og det påvirker dem ekstremt meget, at udstyret ikke er i orden. De lever af deres fødder. Er fødderne ikke i orden, ved de, at de muligvis ikke kan være kampklare – det fylder meget,« siger Rasmus Meloni-Knudsen, der er arbejdsmiljørepræsentant for soldaterne i Irak, til HKKF-bladet.