Danske soldater i større fare

Jægersoldats omstridte bog kan gøre det farligere at være dansk soldat, fastslår Fogedretten. Forsvaret vil »imødegå« øget sikkerhedsrisiko.

Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forsvaret tvinges nu til at imødegå den øgede sikkerhedsrisiko, som offentliggørelsen af den tidligere jægersoldat Thomas Rathsacks omstridte bog medfører. De følsomme og fortrolige oplysninger i bogen kan nemlig gøre situationen farligere for de danske soldater og deres kolleger i Afghanistan, fastslår Fogedretten, som i går afsagde kendelse i striden mellem Forsvaret og forlaget, der udgiver bogen.

Forsvarschefen, Tim Sloth Jørgensen, siger, at bogen »udgør en sikkerhedsrisiko, som vi på anden måde må søge at imødegå«.

Fogedretten mener, at offentliggørelsen kan »medføre en konkret forøget sikkerhedsmæssig risiko for danske og udenlandske styrker samt personer eller lokaliteter, som står under disse styrkers beskyttelse«.

Hvilke oplysninger det konkret handler om, vil Forsvarets top ikke afsløre, men Henrik Jedig Jørgensen, der er konstitueret chef ved Dansk Institut for Militære Studier, mener, at der er grund til tage situationen alvorligt.

»Hidtil har man haft på fornemmelsen, at bogen først og fremmest er et problem for forsvarets forhold til sine allierede. Men nu fastslår Fogedretten, at oplysningerne i bogen direkte kan forværre sikkerheden for de danske soldater,« siger Henrik Jedig Jørgensen, der understreger, at det er særligt belastende, hvis de danske soldater nu skal til at ændre procedurer, som er indarbejdet i samarbejde med Danmarks NATO-allierede.

Socialdemokraterne og SF mener at offentliggørelsen af bogen bør føre til strammere vilkår for, hvornår danske specialstyrker skal indsættes.

Fogedretten nedlagde ikke forbud mod bogen, da den er blevet trykt i Politiken. Forsvaret fastholder sin politianmeldelse af avisen. Samtidig undersøger Forsvarets auditører, om der skal rejses tiltale efter den militære straffelov mod Thomas Rathsack.