Danske iværksættere bliver invaderet af amerikanske milliarder: »Det er helt vildt«

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier – det handler om coronavirussen, om superspredere på danske sygehuse og grønne mundbind – men også om danske vækstvirksomheder, sagen om Grindstedværket og rigsretssagen.

Der er masser af friske dollar i danske vækstvirksomheder, skriver Børsen. 2021 tegner til at blive et rekordår. Fold sammen
Læs mere
Foto: Juan Barreto/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til årets 329. dag, som starter med klassisk novembervejr: lettere overskyet med mulighed for stedvis kuling, som det hedder på DMI-sprog.

Om det er godt jagtvejr, ved jeg ikke, men klokken 08.30 afholder kronprins Frederik kongejagt i Klosterheden i det nordjyske. Vi må håbe, at kulingen holder sig til kystområderne, og at der er inviteret kvinder med til jagten denne gang.

På Berlingske kan du læse om coronavirussen, superspredere og grønne mundbind, så det er vist på sin plads at starte med dagens coronatal:

Superspredere hærger danske hospitaler

På blot én uge har der været 19 såkaldte hospitalsudbrud herhjemme, og i det største af dem har hele 50 medarbejdere og patienter fået konstateret covid-19, skriver vi her på Berlingske.

Det største af udbruddene har udspillet sig på hjerteafdelingen på Odense Universitetshospital, der har afsnit både i Odense og på sygehuset i Svendborg. Her er i alt 50 medarbejdere og patienter blevet konstateret smittet mellem 8. og 18. november.

Alle tilfældene menes at udspringe fra en enkelt akut syg hjertepatient, der blev indlagt i Svendborg.

Den pågældende blev testet for covid-19, men da resultatet forelå et døgn senere, var der allerede startet en omfattende smittekæde, som involverede et større antal medarbejdere og medindlagte i Svendborg.

I Svendborg er der konstateret i alt 34 smittede, 23 medarbejdere og ni patienter. På afdelingen i Odense har der været 16 smittede, heraf ni patienter.

De smittede medarbejdere har været fra alle faggrupper, herunder læger, sygeplejersker, studerende og så videre.

Udbruddet har blandt andet betydet, at hjerteafdelingen i Svendborg har været lukket for indtag af patienter i en uge.

Du kan læse historien her:

Lyt til morgenposten her:

Følg Morgenposten på mobil

Grønne mundbind fravalgt

Vi fortsætter her hos Berlingske, hvor vi skal høre om Region Hovedstaden, der har fravalgt at købe grønne og danskproducerede mundbind.

Historien er, at en grøn fond i 2020 investerede 20 millioner kroner i udvikling af genanvendelige mundbind i samarbejde med blandt andet Region Hovedstadens daværende formand, Sophie Hæstorp Andersen (S).

Men én ting er, hvad der siges og gøres ved festlige lejligheder. Noget andet er virkeligheden. Da regionen i januar 2021 sendte en ordre på 70 millioner mundbind til sundhedspersonale som læger og sygeplejersker i udbud, handlede betingelserne alene om, hvem der kunne levere til den laveste pris.

De grønne mundbind var for dyre, og firmaet bag, GMAF Circular Medicos, tabte udbuddet til et firma, der blandt andet er ejet af Bestseller-milliardærerne Anders og Troels Holch Povlsen og en dansk forretningsmand i Kina. De løb med størstedelen af ordren, mens et svensk firma sikrede sig resten.

GMAF Circular Medicos genanvendelige mundbind fik ikke et ben til jorden. De var for dyre, og genanvendelighed var ikke en del af de betingelser, Region Hovedstaden havde stillet i udbuddet.

Københavns nyvalgte overborgmester, Sophie Hæstorp Andersen, har ingen kommentar til historien.

Du kan læse hele historien her.

Inger Støjberg. Rigsretssagen mod Inger Støjberg i Eigtveds Pakhus onsdag den 24. November 2021. (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe.

Rigsretssagen spidser til

Udover coronadækningen er rigsretssagen mod Inger Støjberg den eneste historie, som får bred dækning.

Berlingskes egen dækning handler om, at mens Inger Støjberg indenfor i rigsretten kunne høre, at anklageren kræver hende fængslet, var det eneste, hun blev spurgt om uden for retten, hvorvidt hun vil være formand for Dansk Folkeparti.

Du kan læse den historie her.

Hos Jyllands-Posten er fokus på anklager Anne Birgitte Gammeljords fængselskrav. Anne Birgitte Gammeljord trak sagen benhårdt op under den såkaldte procedure, hvor anklagerne på rigsretssagens 30. dag argumenterede for, hvorfor Inger Støjberg bør straffes.

Anklagerne kræver en straf til Støjberg på ikke mindre end fire måneders ubetinget fængsel, fordi hun blandt andet »forsætligt har overtrådt ministeransvarlighedsloven«, lød den afsluttende salut i proceduren fra Anne Birgitte Gammeljord.

Du kan læse historien her.

Hos Politiken hæfter reporterne sig ved, at de to anklagere i rigsretssagen mod Inger Støjberg indtil videre har været kendt for deres forsigtige stil.

Enkelte jurister har kritiseret advokaterne, Anne Birgitte Gammeljord og Jon Lauritzen, for at være for defensive i forsøget på at få den tidligere udlændingeminister dømt i sagen om de adskilte unge asylpar, skriver journalisterne i deres reportage.

Men det billede ændrede sig under den afsluttende procedure, da anklagerne henviste til folkestyrets mest bærende principper og nu kræver Inger Støjberg idømt mindst fire måneders ubetinget fængsel – mere end nu afdøde justitsminister Erik Ninn-Hansen (K) fik i 1995 i Tamilsagen.

Du kan læse historien her.

Amerikanske mil­li­ar­der væl­ter ind i nye danske iværksættervirksomheder

Nystartede danske virksomheder oplever en voldsom stigning i investeringer fra amerikanske kapitalfonde. I årets første godt 11 måneder er der investeret ca. ti milliarder kroner fra såkaldte venturefonde i danske vækstvirksomheder.

Det er klar rekord, skriver Dagbladet Børsen, og fire gange så meget som i hhv. 2020 og 2019.

En afgørende drivkraft for den store vækst er, at de amerikanske fonde har kastet deres kærlighed på det danske marked.

Nyeste eksempler på den amerikanske interesse kom i sidste uge, da it-virksomheden Netlify rejste 675 millioner kroner i en investeringsrunde. Der var også amerikanske investorer med, da banken Lunar i juli rejste 1,5 milliarder kroner.

De amerikanske investorer er især glade for, hvordan de danske virksomheder bruger hinanden til sparring, samt at de danske virksomheder tænker globalt lige fra starten.

Du kan læse historien her.

Als-forskere klandrer Region Syddanmark

Hos Dagbladet Information kan man læse om eftervirkningerne fra forureningssagen om Grindstedværket.

Region Syddanmark er over for offentligheden kommet med flere usande påstande om regionens ageren over for to als-forskere i sagen om Grindsted-forureningen.

Det skriver de to forskere, der forsker i nervesygdommen als, gentagne gange i e-mail til regionen, som Information har fået aktindsigt i.

Ifølge als-forskerne Aase Frandsen og Claire Meehan, der er er ansat på KU, er regionens opførsel over for dem »usympatisk«, har »injurierende karakter« og opfattes som »miskrediterende«.

De to als-forskere har tidligere advaret om, at den omstridte Grindsted-undersøgelse fra SDU gjorde bekymrende mange fund af nervesygdommen als. Alligevel droppede Region Syddanmark en planlagt opfølgende undersøgelse.

De to als-forskere har ikke ønsket at kommentere Informations oplysninger.

Du kan læse historien her.