Danske forskere har udviklet billig coronatest – skal udbredes i Danmark og udlandet

En overlæge og to unge forskere på Statens Serum Institut har udviklet en billig og hurtig coronatest, som man nu vil udbrede både i Danmark og udlandet.

Overalt i verden er der mangel på coronatest. Nu har Statens Serum Institut udviklet en billig og hurtig test, som man forsøger at udbrede herhjemme og i udlandet. Billedet er fra et laboratorium i Berlin, hvor man tester for coronavirus. Fold sammen
Læs mere
Foto: Axel Schmidt/Reuters/Ritzau Scanpix

Overlæge Anders Fomsgaard forsker i virus på Statens Serum Institut og har sammen med to yngre forskere, hans datter, ph.d.-studerende Anna Fomsgaard og seniorforsker Maiken W. Rosenstierne, udviklet en ny og billig coronatest.

Statens Serum Institut (SSI) skriver i en pressemeddelelse, at der er tale »en simpel og hurtig metode som alternativ til de kemiske kit-reagenser, mange laboratorier mangler for at kunne teste for covid-19 virus«.

For at få udbredt metoden så hurtigt som muligt, har SSI valgt at offentligøre den online og pr. e-mail til de europæiske laboratoriekolleger, så andre laboratorier i ind- og udland frit kan anvende den.

»Det, vi har udviklet igennem de sidste par uger, er en alternativ metode, som er helt uafhængig af robotter, kits og kemi. Vi gør noget så simpelt som at tage en svælgprøve ved podning og varme den op til 98 grader i fem minutter. Det giver faktisk et lige så godt resultat, som hvis man kører det på de dyre, fine robotter,« siger Anders Fomsgaard, der fik idéen til testen, til Ekstra Bladet.

Den eskalerende pandemi har skabt mangel på coronatest, og det fik Anders Fomsgaard og de to forskerkollegaer til at udvikle den enkle metode. Her kan den ellers så komplicerede proces klares »som at koge et æg«, som Anders Fomsgaard formulerer det.

De har nu sendt opskriften på den nye metode til kolleger i blandt andet Spanien, hvor der er akut mangel på test, og også herhjemme er man i gang med at udbrede metoden.

»Vi har lige haft et møde med de mikrobiologiske afdelinger herhjemme, som nu vil forsøge at sætte det op. Det er allerede prøvet i Odense med gode resultater,« siger Anders Fomsgaard til Ekstra Bladet.

Håbet er, at metoden inden for kort tid kan medvirke til at øge testkapaciteten. Ikke bare i Danmark, men også i andre lande, der er hårdt plaget af covid-19, og som oplever mangel på reagenser.

Med SSIs metode kan man gennemføre en test på en time og 35 minutter.