Danske avisledere: Donald Trump var en uværdig præsident

Donald Trump var en elendig præsident, og alle må arbejde for, at han forbliver fortid i amerikansk politik. Således lyder det på lederplads i de store danske morgenaviser, der opfordrer til at forstå årsagerne bag det, verden har været igennem i de seneste fire år.

Donald Trump forlader onsdag præsidentposten og bliver afløst af Joe Biden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Carlos Barria/Reuters/Ritzau Scanpix

Landets store aviser tager afsked med Donald Trump med kras kritik og på det nærmeste hovedrysten over alt det, som verden har oplevet med Donald Trump som præsident i løbet af de seneste fire år.

Jyllands-Posten kalder Donald Trump en uværdig leder for USA. Han var en præsident, som kun var optaget af sig selv og ikke kendte grænser, lyder det. Avisen fremhæver også, at Donald Trump ikke i sig selv var årsagen til den polarisering, der hærger det amerikanske samfund. Han har givet den et ansigt, og han har forstærket den, men han personificerer en udvikling, som har været i gang længe, og som USA ikke er alene om, skriver Jyllands-Posten på lederplads.

Avisen peger også på, at knap halvdelen af amerikanerne var med, efter at Trump ved præsidentvalget i november fik flere stemmer end nogen republikansk kandidat før ham. Mange af stemmerne fik han fra jævne ikkevoldelige amerikanere. Det er snarere her, at den onde drøm melder sig, lyder det.

Jyllands-Posten fremhæver også, at de mange Trump-stemmer ikke forsvinder, og avisen spørger, hvem der nu skal tale deres sag. For alle disse Trump-tilhængere går ikke væk, blot fordi Donald Trump nu forlader Det Hvide Hus. Trump går, men trumpismen består, lyder det.

Politiken er ikke overraskende alt andet end begejstret for Donald Trumps fire år som præsident. Avisen fremhæver, at såfremt der skal peges på en eneste ting, han har gjort godt, så er det at minde os om, at vi aldrig må tage demokratiet for givet.

Dagens ceremoni, hvor Joe Biden bliver taget i ed som USA næste præsident, sker med et opbud af 25.000 soldater, som minder os om, at det moderne demokratis 1800-talsrevolution er truet, og at USAs demokrati er under belejring. At det stadig er sårbart, fordi en afgående præsident i skikkelse af Donald Trump nægtede at følge spillereglerne.

Politiken håber, at Joe Biden kan være med til at samle det splittede USA, men understreger, at han ikke kan gøre det alene, og avisen håber, at både republikanere og demokrater vil søge mod hinanden og væk fra den polarisering, der har accelereret over flere årtier. Det kræver mere end ord – det kræver handling og lederskab, skriver avisen og fremhæver, at Joe Biden tager hul på et af de sværeste præsidentskaber i nyere amerikansk historie.

Heller ikke Berlingske vil savne Donald Trump. Avisen påpeger, at det ikke må blive glemt, at jorden, da Trump kom til for fire år siden, var gødet for ham. Der var et traditionelt USA, og især et økonomisk og socialt forpint Midtvesten, der følte sig kørt over af globaliseringen, USAs ændrede demografi, venstrefløjens identitetspolitiske korrekthed, Kina og en svært kontrollerbar indvandring.

Amerikanerne fik dog en præsident, som viste sig at være alt andet end en klassisk republikansk konservativ med respekt for nation og folk. I ham boede en ødelæggende revolutionær, der var villig til at brænde alt ned omkring sig i sin populistiske opgejling af mørkets kræfter, skriver Berlingske.

Det havde mange chokerende udtryk undervejs, men værst var månederne efter Bidens præsidentvalgsejr i november. Her afslørede Donald Trump på afgørende vis, hvor langt han var villig til at gå. At han ikke ejer det etiske, konservative menneskes moralske kompas. På falsk grundlag vedblev han at erklære valget for svindel og med mafiabossmetoder at lægge pres på valgansvarlige, retssystemet og endog sin egen vicepræsident for uretmæssigt at tildele ham sejren.

Der venter Joe Biden en stor opgave, og nu må alle gode kræfter arbejde for, at Donald Trumps farvel til præsidentposten sikrer, at han er fortid i amerikanske politik, skriver Berlingske på lederplads.

Joe Biden bliver klokken 18 dansk tid indsat som USAs 46. præsident, når han lægger den ene hånd på Bibelen og siger de 35 berømte ord, der officielt gør ham til USAs 46. præsident.