Dansk kultur og ny ambassade skal bane vejen i Indien

Statsministeren har de seneste tre dage stået i spidsen for en storstilet charmeoffensiv for at få forbedret forholdet til Indien. Dette er tilsyneladende lykkedes.

Den nye danske ambassade i den indiske hovedstad, New Delhi, som er tegnet af arkitektstuen Wilhelm Lauritzen. Ambassaden er hvid, imødekommende og udstråler med arkitekt Torsten Stephensens ord de danske værdier i sin åbne struktur. Fold sammen
Læs mere
Foto: Rajat Gupta/Ritzau Scanpix

Indvielserne af nye danske institutioner i Indien stod på det nærmeste i kø, idet både et nyt kulturinstitut og en ny dansk ambassade officielt er blevet indviet.

Allerede tidligt på dagen var der lørdag i New Delhi trængsel foran det danske kulturinstitut, der blev åbnet af statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) som en del af den tretrinsraket, der skal markere, at forholdet mellem Danmark og Indien nu er på vej mod det normale efter otte års ørkenvandring som følge af den såkaldte Niels Holck-sag.

Det første skridt var statsministerens deltagelse i et dansk erhvervsfremstød i delstaten Gujarat i den nordvestlige del af Indien. Dernæst statsministerens møde med Indiens premierminister, Narendra Modi, og sidst indvielserne af kulturinstituttet og den nye ambassade.

Kulturinstituttet

Den dansk-indiske rapper Alowala åbnede kulturinstituttet med sang og i selskab med dansere. Statsministeren og lederen af centeret, Thomas Sehested, bød de mange gæster velkommen til nyåbningen, der skal bygge bro mellem dansk og indisk kultur.

Denmark's Prime Minister Lars Lokke Rasmussen (L) unveils the inauguration plate as Denmark's Ambassador to India Peter Taksoe-Jensen looks on during the opening ceremony of the Danish embassy in New Delhi on January 19, 2019. (Photo by Money SHARMA / AFP) Fold sammen
Læs mere
Foto: MONEY SHARMA.

Herefter kom så turen til den nye danske ambassade i den indiske hovedstad, New Delhi, som er tegnet af Vilhelm Lauritzen Arkitekter. Ambassaden er hvid, imødekommende og udstråler med arkitekt Torsten Stephensens ord de danske værdier i sin åbne struktur.

»Det har været meningen at vise den danske kultur og demokratiske værdier, samtidig med at vi har haft et afsæt i en videreudvikling af modernismen, da vi tegnede ambassaden,« sagde Torsten Stephensen til Berlingske i forbindelse med åbningen af den store ambassade. Bygningen ligger på jord, der er lejet for 99 år, ligesom grunden også rummer fire boliger til udsendte medarbejdere.

Statsminister Lars Løkke Ramussen indvier den nye danske ambassade i New Delhi den 19. januar 2019. (Photo by Money SHARMA / AFP) Fold sammen
Læs mere
Foto: MONEY SHARMA.

Ambassadøren selv bliver dog boende i residensen, der ligger uden for komplekset. De fire boliger i sammenhæng med hovedbygningen fortæller ifølge arkitekten historien om Danmark som et åbent samfund.

Åbne og glaspartier.

Dette kommer blandt andet til udtryk med store glaspartier udadtil og vinduer og ovenlys inde i bygningen samt en række samlingspunkter i form af atriumgårde og en trappe, der går op igennem hele bygningen og med terrasser, hvor man kan sidde og se ud over millionbyen.

Statsministeren var netop kommet til New Delhi for at indvie kulturcentret og den nye ambassade, som dog endnu ikke er indflytningsklar, men ventes taget i brug i løbet af kort tid.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen ved indvielsen af den nye danske ambassade i Indien og modtages af en række børn, som ambassaden har kontakt til.  January 19, 2019. (Photo by Money SHARMA / AFP) Fold sammen
Læs mere
Foto: MONEY SHARMA.

De sidste to dage tilbragte Lars Løkke Rasmussen i Gujarat, hvor han sammen med en større handelsdelegation deltog i en af de største handelsmesser i Indien, Vibrant Gujarat.

Her mødtes statsministeren desuden med Indiens premierminister Modi, og her blev det »nye« forhold beseglet med et møde og et håndtryk foran de to landes flag.

Ambassadør Peter Taksøe-Jensen sagde i sin tale i forbindelse med åbningen af den nye ambassade, at statsministeren havde sendt ham til Indien af to grunde. At få normaliseret forholdet, og at sørge for, at Danmark fik en nyopført ambassade i det Indien, der buldrer frem politisk og økonomisk.

Dplomatisk offensiv.

Begge dele lykkedes, og antallet af indiske gæster ved de to begivenheder tydede da også på, at forholdet er på vej fremad, selv om det igen og igen understreges, at Niels Holck-sagen som sådan ikke har været en forhindring for alle virksomheder eller kulturelle arrangementer. Samhandlen mellem Indien og Danmark har trods alt fungeret i de otte år, hvor der politisk var stærk uenighed mellem de to lande.

»Hvis man som os investerer og taler med private indiske virksomheder, så har det ikke haft stor betydning. Det har det muligvis haft for dem, der har talt med indiske virksomheder, som har været afhængig af statsmidler til deres projekter,« siger vicepræsidenten for Sydøstasien i Investeringsfonden for Udviklingslandene (IFU), Deepa Hingorani, til Berlingske.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen og Danmarks ambassadør i Indien, Peter Taksøe Jensen, går op ad trappen i den nye ambassade. Trappen går flere etager op i bygningen og har et lysindfald fra oven. January 19, 2019. (Photo by Money SHARMA / AFP) Fold sammen
Læs mere
Foto: MONEY SHARMA.

Hun tilføjer dog også, at der selvfølgelig nu vil opstå flere muligheder, idet de to lande nu også formelt set åbner sig over for hinanden.

Også repræsentanter for store danske virksomheder har oplyst, at de ikke har mærket alverden til krisen.

»Hvis man har været på dette marked i mange år, så har man så gode kontakter, at det politiske ikke har spillet en afgørende rolle,« siger en dansk erhvervsmand til Berlingske.

Lars Løkke Rasmussen afsluttede indvielsen af den nye danske ambassade med at præsentere to nyheder. Ambassaden udvides med endnu to diplomater, ligesom konsulatet i Bangalore bliver »forfremmet« til et generalkonsulat, som dermed får en helt anden status og mere diplomatisk kraft til at fremme danske interesser.

Statsministeren har også været i de indiske mediers søgelys de seneste par dage og har givet interview til en lang række medier med budskabet: »Danmark og Indien har relationer, der går 400 år tilbage i tiden. Det vil vi fortsætte med.«

Kristian Mouritzen er Berlingskes sikkerhedspolitiske medarbejder