Dansk kompromisforslag på vej i Bella

Det danske formandskab vil snart fremlægge et kompromisforslag under klimaforhandlingerne i Bella Center, erfarer Berlingske Tidende.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen overtager officielt formandskabet for FNs klimakonference COP15 fra Connie Hedegaard (K). Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft

Det danske formandskab fremlægger først på eftermiddagen et kompromisforslag ved klimatopmødet i Bella Center. Det erfarer Berlingske Tidende.

Forslaget skal danne grundlag for de videre forhandlinger, som nu går ind i den vigtige afsluttende fase.

Stats- og regeringsledere fra hele verden strømmer i øjeblikket til Danmark, og ifølge Berlingske Tidendes oplysninger vil kompromisforslaget fra det danske COP15-formandskab søge at bygge bro mellem de mange interesser på topmødet.

Det betyder, at man bevarer de to spor, som forhandlingerne hidtil har kørt i. Dermed videreføres Kyoto-sporet – altså den såkaldte Kyoto-aftale, der siden 1997 har bundet en lang række i-lande til at skære i CO2-udledningerne. Men samtidig indeholder forslaget hovedparten af de elementer til en politisk aftale i København, som Lars Løkke Rasmussen tidligere har lagt op til.

Kompromisforslaget markerer samtidig, at det egentlige topmøde, hvor stats- og regeringsledere og højtplacerede regeringsrepræsentanter fra hele verden mødes for at forsøge at skrue det endelige kompromis sammen om en bindende verdensomspændende klimaaftale, nu for alvor begynder.

Statsministeren overtager scenen

Det betyder også, at den danske statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) fra kl. 12.00  officielt overtager formandskabet for FNs klimakonference COP15 fra Connie Hedegaard (K). Hun udnævnes derimod til særlig repræsentant for formanden, og giver sig nu til at forhandle med blandt andet de syv forhandlingsgrupper, som repræsenterer de forskellige lande.

Disse forhandlinger vil efter planen køre fra nu af til i morgen tidlig.

Det er håbet, at der torsdag nat vil ligge et næsten færdigt udkast til en klimaaftale, som så kan forhandles endeligt færdig fredag, hvor topmødet kulminerer blandt andet med deltagelse af den amerikanske præsident Barack Obama.