Dansk komet er på vej ind i eliten: »Hun vækker genlyd i hele tennisverdenen«

I nat vandt det 16-årige danske tennistalent Clara Tauson en stor ITF-turnering i Shenzhen i Kina. Dermed er teenageren godt på vej til at træde ind i den eksklusive elite af spillere i tennisverdenens top. Hvis altså kroppen kan holde til det.

Clara Tauson har, hvad der skal til for at nå til tops i tennisverdenen. Her er hun fotograferet, da hun vandt Grand Slam-turneringen Australian Open for juniorer i januar i år. Fold sammen
Læs mere
Foto: WILLIAM WEST

16-årige Clara Tauson er gjort af det stof, tennisstjerner er lavet af.

Det beviste hun endnu en gang i nat, da hun vandt sin hidtil største titel ved ITF-turneringen i Shenzhen i Kina, der både udløste en pokal, penge på præmiekontoen og ikke mindst gav vigtig erfaring.

»Det er en stor, prestigefyldt turnering, hun har vundet. I det hele taget har hun virkelig fået sat sit fingeraftryk på sæsonen 2019. Hun har vundet to prestigefyldte turneringer – først Australian Open for juniorer, og så vinder hun nu den her 60.000-dollarturnering. Hun har slået nogle virkelig store navne, der har været med på WTA Touren i mange år,« siger tennisekspert og kommentator på Eurosport Michael Mortensen.

Sejren i Kina giver Clara Tauson 80 point til WTA-ranglisten, og hun kommer dermed ind på verdensranglisten omkring nummer 400. Samtidig giver pointene hende adgang til WTA-turneringer med spillere på et højere niveau.

Michael Mortensen, tennisekspert

»Alt taler for, at hun kan komme helt op. Spillemæssigt har hun de kvaliteter, som de bedste spillere i verden har.«


»At hun vinder denne turnering, giver genlyd i tennisverdenen. Når der kommer en ung spiller, der først vinder Australian Open for juniorer og derefter vinder sådan en turnering her, så er det noget, sponsorer og turneringsdirektører lægger mærke til. Det er meget vigtigt,« siger Michael Mortensen.

God tennisfysik

Der er en række årsager til, at det netop er Clara Tauson, vi nu har blikket rettet mod.

Med sine 180 centimeters højde er Clara Tauson fra naturens side velsignet med et rigtig godt udgangspunkt i forhold til at spille tennis.

Clara Tausons førsteserv er et stærkt våben, når hun møder sine modstandere på tennisbanen. Fold sammen
Læs mere
Foto: GREG WOOD.

»Hun har en fysik, der virkelig vil noget. Høj og muskuløs,« siger Michael Mortensen og opridser hendes spillestil:

»Hun er frygtløs og offensiv. Hun har en god førsteserv. Samtidig er hendes andenserv et rigtig godt våben. Hun kommer også gerne frem til nettet og har nogle rigtig gode flugtninger og en god slicet baghånd. Hun har hele paletten.«

For at nå helt til tops skal Clara Tauson dog fortsat finpudse sit spil.

»Hun skal stadig arbejde med sin fysik og blive noget hurtigere. Men ellers har hun de spillemæssige kvaliteter, der gør, at hun kan hamle op med de bedste i verden,« siger Michael Mortensen.

Startskuddet

Nattens sejr i Kina er endnu et skridt på den rejse, hun for alvor skød i gang, da hun som 11-årig blev klar over, at hun kunne noget helt særligt med en tennisketsjer i hånden. Her vandt hun UM for U12, der er danmarksmesterskaberne for ungdomsspillere.

Clara Tauson begyndte så småt at spille tennis, da hun var seks år. Men det var først, da hun var 11 år, at hun for alvor fik blod på tanden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen.

»Inden da syntes jeg ikke, at jeg var noget særligt. Men sejren startede mit ønske om at blive en af de bedste i verden,« fortalte Clara Tauson i 2017 til Berlingskes børneavis, Kids' News.

I august 2016 blev Clara Tauson som 13-årig danmarksmester for seniorer som den yngste nogensinde – hun slog dermed Caroline Wozniackis rekord. Wozniacki var nemlig 14 år, da hun i 2004 blev den yngste danmarksmester for seniorer.

Netop Caroline Wozniacki har Clara Tauson måttet vænne sig til igen og igen at blive sammenlignet med.

»Caroline er en kæmpe inspiration for mig. Vi kender hinanden godt og har indimellem trænet sammen. Hun er en idrætskvinde, som alle i Danmark – ikke blot tennisspillere – ser op til,« sagde Clara Tauson til B.T. ved pressemødet efter sin sejr i Australian Open og fortsatte:

»Men jeg føler det ikke som noget pres, at nogle mener, at jeg er hendes afløser. Det er da stort at blive sammenlignet med hende, men jeg fokuserer bare på mig selv.«

Ligheder og forskelle

Om Clara Tauson kan nå helt op på Wozniackis niveau, vil tiden vise. Men Michael Mortensen er fortrøstningsfuld.

»Alt taler for, at hun kan komme helt op. Spillemæssigt har hun de kvaliteter, som de bedste spillere i verden har. Så det kommer an på, om hun kan holde sig skadefri,« vurderer han.

Lighedspunkterne mellem Clara Tauson og Danmarks bedste tennisspiller, Caroline Wozniacki, er mange. Men de har to forskellige måder at spille på. Clara Tauson er mere aggressiv, mens Caroline Wozniacki er mere defensiv. Fold sammen
Læs mere
Foto: ALY SONG.

Lighederne mellem 28-årige Caroline Wozniacki – der har ligget nummer ét i verden, vundet 30 WTA-turneringer og gået sejrrig ud af en enkelt Grand Slam-finale – og 16-årige Clara Tauson er mange.

»De er begge begavede personer med vindergen. De elsker begge at spille tennis, de elsker at konkurrere og at udfordre sig selv. At de kan stå imod presset og forventningerne, er netop kendetegnende for dem, der gerne vil det her,« siger Michael Mortensen.

De tidlige sejre, en spillemæssig modenhed og et stort drive er andre lighedspunkter mellem Caroline Wozniacki og Clara Tauson. Ligesom der også kan drages paralleller til den familiære opbygning. På samme måde som Caroline Wozniackis far har været ved hendes side gennem hele hendes tenniskarriere, rejser Clara Tausons far, Søren Tauson, med hende rundt til de internationale turneringer.

Med det sagt er der særligt i deres spillestil store forskelle. Caroline Wozniackis stil har på mange måder hvilet på hendes evne til at læse modstanderens spil og løbe utallige bolde op. Mens Clara Tauson i højere grad spiller aggressivt og er defineret ved sin evne til at generere fart – særligt i sin forhånd og i sin serv.

Overordnet set er Michael Mortensen sikker på, at fremtiden ser lys ud:

»I løbet af et år til halvandet er hun blandt de 100 bedste i verden. Hvis altså hun kan holde sig skadefri.«

Berlingske har uden held forsøgt at få fat i Clara Tausons far, Søren Tauson.