Danmarks Lærerforening: Hvem skal undervise, hvis lærerne bliver syge? Det mangler vi svar på

Folkeskolelærere bliver ramt af coronasmitte på stribe, og det har store konsekvenser for landets folkeskoleelever. Danmarks Lærerforening efterlyser konkrete tiltag fra ministeren.

Gordon Ørskov Madsen, formand for Danmarks Lærerforening, mener, at samfundet lukker øjnene, hvis ikke man finder en løsning på den høje coronasmitte blandt lærerne. Det rammer undervisningen og får konsekvenser for eleverne, lyder det. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Coronasmitten brager derudad med nye højder for antallet af sygdomsramte under pandemien.

Sygdommen florerer også i høj grad blandt lærerne på landets folkeskoler, og det har konsekvenser for undervisningen.

En af de stærkt udfordrede skoler er Espergærde Skole, som ligger syd for Helsingør. Hver fjerde lærer er syg, og skolen har advaret forældrene om mulige aflysninger af undervisningstimer for skolens ældste klasser i de kommende uger.

Det fortæller skoleleder Andreas Elkjær til DR.

»Vi har også adviseret forældre om, at vi kan komme i situationer, hvor vi vil hjemsende de ældre elever,« sagde han.

Det er ikke den eneste folkeskole, der har svært ved at sikre lærere nok til at udfylde skoleelevernes skemaer. De høje smittetal påvirker skoler landet over, oplyser Skolelederforeningens formand, Dorthe Torp Andreas.

I det grelleste tilfælde betyder det, at nogle skoler finder sig nødsaget til at slå klasser sammen, eller at én lærer må undervise to klasser på samme tid og pendle mellem lokalerne.

Sygefraværet kan ikke dækkes ind af vikarer, da de er svære at skaffe, fordi der også er sygdom i daginstitutionerne, lyder det fra Skolelederforeningen.

Vi er ikke overraskede

Hos Danmarks Lærerforening er man ikke overrasket over den nuværende situation, hvor lærere skal passe flere klasser på samme tid på grund af højt sygdomsfravær.

»Vi har tidligere efterlyst, at vi i fællesskab kunne forberede os på, at det her kunne ske. Nu er skolerne i en kritisk situation, fordi der er mangel på lærere på grund af den høje smitte,« siger Gordon Ørskov Madsen, formand for Danmarks Lærerforening.

Inden skolerne åbnede igen 5. januar, foreslog Danmarks Lærerforening en række konkrete tiltag, skolerne kunne benytte sig af, hvis Danmark endte i en situation med udbredt samfundssmitte, som kunne gå ud over undervisningen.

Organisationen forslog blandt andet opdeling af klasser i mindre grupper, at eleverne kunne være i skole i kortere tid, og/eller at eleverne kunne komme i skole hver anden dag.

Det blev dog ikke godt modtaget af undervisningsministeren eller sundhedsmyndighederne, fortæller Gordon Ørskov Madsen.

»Det faldt ikke i så god jord. Meldingen fra myndighederne og Undervisningsministeriet var, at man måtte se på det til den tid, fordi omikron så ud til at være mindre farlig end de andre varianter,« siger Gordon Ørskov Madsen.

Men det ændrer ikke på situationen, lyder det.

»Børn og voksne bliver syge, og hvem skal så være tilbage og holde skolen åben? Hvem skal undervise, hvis lærerne bliver syge? Det mangler vi nogle svar på,« siger Gordon Ørskov Madsen.

Danmarks Lærerforening vil nu forsøge at kontakte undervisningsminister Pernille Rosenkrantz Theil (S) for at finde en løsning på manglen på undervisere. Danmarks Lærerforening vil foreslå, at man ser på en »nødundervisningslov«, hvor man kan indskrænke antallet af undervisningstimer i en periode, hvis for mange lærere er sygemeldt.

»Lærerne skal sætte ting i gang og gå fra den ene klasse til den anden, og dermed bliver det sparsomt, hvor god undervisning man får ud af det. Som samfund lukker vi øjnene for det, og det er ikke ordentligt,« siger Gordon Ørskov Madsen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S).