Danmark opgiver den store aftale

Klimaforhandlingerne i Bella Center er stødt så endegyldigt på grund, at det danske formandskab må skue ned for ambitionerne. Der bliver ikke en stor samlet klimaaftale i København.

Det, der skulle have været Connie Hedegaard og Lars Løkke Rasmussens politiske svendestykke, falder nu fra hinanden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger / Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det lykkedes ikke. Det danske formandskab for COP15 klimaforhandlingerne i København har erkendt at man ikke får en stor international klimaaftale i hus, erfarer Berlingske Tidende.

Det er de såkaldte G77-lande, som er en samling af u-lande og lande som Kina, Indien og Brasilien, der blokerer for en aftale, og i nat smed det danske formandskab simpelthen det kompromis-udkast, som man hele dagen i går forsøgte at få på forhandlingsbordet, i skraldespanden.

Nu må man redde de stumper, man kan redde, og forsøge at lave fremskridt på nogle isolerede områder, mens man samtidig kigger frem mod den næste klimaforhandling, som kommer til at foregå i Mexico til næste år.

Således har danskerne nu erkendt, at den allervigtigste målsætning på klimatopmødet, nemlig en aftale, der sikrer, at jordens overfladetemperatur ikke stiger mere end to grader i forhold til tiden før industrialiseringen, efter alt at dømme er fuldstændig umulig at opnå.

Med sammenbruddet er hele den danske strategi for klimaforhandlingerne, der har været forberedt de seneste to år, reelt slået fejl.

Læs også: Klimatopmøde: Kina har opgivet

Med et intensivt diplomati har Connie Hedegaard (K) som klimaminister og først statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) og nu Lars Løkke Rasmussen (V) afsøgt de forskellige landes vilje til at indgå en klimaaftale, og vurderingen har været, at hvis landene leverede og var villige til at strække sig, så ville det være realistisk at skrue den ønskede klimaaftale sammen.

- Problemet har hele tiden været, at det her var et puslespil, hvor alle brikker skulle lægges på én og samme tid. Men det krævede, at landene ville bide til bollen, og det har de ikke villet, siger en central kilde, der heller ikke lægger skjul på den monumentale skuffelse for danskerne.

I går sagde FNs klimachef, Yvo de Boer, at man kan trække hestene til truget, men ikke tvinge dem til at drikke. Danskerne konstaterer tørt, at man kunne trække dem til truget, men at det var umuligt overhovedet at få dem til at kigge på vandet.