Danmark mindedes sine faldne og hyldede de levende

For anden gang fejrede det officielle Danmark national flagdag for de udsendte i international tjeneste. Det skete med mindeguldstjeneste, militærparade og fest på Christiansborg Slotsplads.

Veteranernes nationale flagdag. Den nationale flagdag til ære for samtlige danske soldater, der har været udsendt siden 1948. Det nyligt hjemvendte ISAF hold 9, der var udsendt i Afghanistan i seks måneder, marcherede fra Livgardens Kaserne ved Rosenborg Slot ad Købmagergade og Strøget - til Rådhuspladsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Steffen Bloch Larsen. Michael Ebert. Rune Westy. Zacharias Nielsen. Kenneth Patrick Nielsen. Simon Sejer Hoffmann. Sophia Bruun. Martin Kristiansen. Jonas Peter Pløger. Erik Berre Rolandsen. Jimmi Bøgebjerg Petersen. Kjeld Møller Mellergaard.

Der var helt stille i en næsten fyldt Holmens Kirke, da navnene på de elleve danske soldater, der i det forløbne år har mistet livet i Afghanistan, blev læst op ved gårsdagens mindegudstjeneste i forbindelse med National Flagdag. På bænkene sad foruden de faldnes kammerater og familie et stort antal repræsentanter for Kongehuset, regeringen og Folketinget for – med statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) ord – »helt uden forbehold at mødes menneske til menneske for at  reflektere og mindes.«

I sin tale i kirken understregede Lars Løkke Rasmussen det heroiske valg, de mange udsendte frivilligt har truffet – hvad enten de er soldater, politifolk, læger eller sygeplejersker – når de fravælger hjemmets tryghed for at kæmpe for frihed og større tryghed i verden. Og han lovede, at indsatsen for dem, der vender hjem med sår  på legeme og sjæl, skal blive bedre:

»Vi er stadig kun ved at lære, hvad det vil sige at være veteran efter at have været udsendt i international tjeneste. Det skal vi være  meget bedre til,« sagde han.

Til de pårørende, der har mistet en far, søn, datter eller ægtefælle, sagde statsministeren bl.a.:

»Intet kan erstatte det tab, I har lidt. Jeg håber, I vil tage imod denne dag som en mulighed for samhørighed. I skal vide, at jeres tab ikke bliver glemt.«

Efter den smukke gudstjeneste med prædiken af hærprovst Ole Brehm Jensen, sang af Holmens Kirkes Kantori og musik ved Den Kongelige Livgardes Musikkorps, fortsatte dagen med stor militærparade på Christiansborg Slotsplads.

Flere end 1.200 mand fra samtlige korps deltog i paraden og hørte taler af Folketingets formand Thor Pedersen (V), forsvarsminister Gitte Lillelund Bech (V) og forsvarschef Knud Bartels. Og så var det tid til hyggeligt samvær og musik på slotspladsen næsten til midnat.