Danmark henter baby på 11 måneder ud fra Syrien

Et af de børn med dansk tilknytning, som opholder sig i al-Hol-lejren for Islamisk Stat-familier i det nordlige Syrien, er ifølge Berlingskes oplysninger på vej til Danmark.

En 11 måneder gammel dansk dreng blev mandag eftermiddag kort efter klokken 14 bragt ud af den berygtede al-Hol-lejr i Syrien af danske myndigheder. Billedet er et arkivfoto, og det pågældende barn er ikke med på billedet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Delil Souleiman/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En kun 11 måneder gammel dansk dreng, der er født i krigsområdet i Syrien, blev mandag eftermiddag kort efter klokken 14 bragt ud af den berygtede al-Hol-lejr i Syrien af danske myndigheder.

Drengen blev i første omgang transporteret til »et naboland«, hvorfra han vil blive fløjet hjem til Danmark. Her vil han blive adopteret af sine bedsteforældre. Ifølge Berlingskes oplysninger er moderen dansk-somalier og afgået ved døden. Faderen er død eller forsvundet.

Udenrigsministeriets kan over for Berlingske bekræfte, »at et forældreløst barn på 11 måneder med dansk tilknytning er blevet evakueret til et tredjeland. Evakueringen er blevet gennemført af en dansk delegation ledet af en repræsentant for Udenrigsministeriet«.

Det lyder endvidere fra Udenrigsministeriet:

»Udenrigsministeriets Borgerservice er i tæt kontakt med barnets nærmeste pårørende i Danmark, der har overtaget ansvaret for drengen i det pågældende tredjeland.«

»Udenrigsministeriets Borgerservice har tavshedspligt i personsager, ligesom der ikke kommenteres på håndteringen af enkeltsager om fremmedkrigere og deres børn. Vi kan derfor ikke give yderligere oplysninger.«

Drengen, der ifølge Berlingskes oplysninger er søn af i hvert fald én dansk statsborger, har de seneste dage opholdt sig i et anneks uden for lejren og afventet opsamling af de danske myndigheder.

Denne opsamling er nu gennemført »sikkert«. I juni blev en anden 13-årig dansk dreng, der var blevet skudt i ryggen, hjulpet ud af lejren og til Danmark.

Yderligere to børn, som ifølge DR har både fransk og dansk baggrund, blev – også i juni – hentet til Frankrig.

Mindst 36 fra Danmark

Al-Hol-lejren i det nordlige Syrien, der af generalsekretær i Dansk Røde Kors Anders Ladekarl er beskrevet som et »helvede på jord«, har omkring 68.000 beboere. Over 90 procent er kvinder og mindre børn. 11.000 af dem – 7.000 mindre børn og 4.000 kvinder – er udenlandske. Alle er flygtninge fra Islamisk Stats sammenbrudte kalifat, skriver Foreign Affairs.

Ved et samråd om Syrien-jihadister i september lød det fra justitsminister Nick Hækkerup (S), at mindst 36 voksne personer, som er udrejst fra Danmark, ifølge PET befinder sig i konfliktzonen eller omkringliggende lande.

Ti af de 36 personer har haft opholdstilladelse i Danmark, og de ti har alle fået deres danske opholdstilladelse inddraget. De resterende 26 er ifølge PET danske statsborgere, et fåtal med dobbelt statsborgerskab.

PET vurderer endvidere, at 12 af disse danske statsborgere er tilbageholdt eller fængslet, mens de resterende 14 formodes fortsat at opholde sig på fri fod i konfliktområdet.

Dagbladet Politiken har med afsæt i en aktindsigt fra Justitsministeriet tidligere kunnet fortælle, at der sidder 30 børn, der er op til 14 år gamle, med dansk tilknytning i lejre i Syrien.

Børnenes forældre er enten danske statsborgere eller har været det. Børnene sidder især i de to lejre al-Hol og al-Roj i det nordlige Syrien. Begge lejre har været under kurdisk kontrol.