Dagens overblik: USAs charmeoffensiv vækker vrede og mistillid i både Nuuk og København

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier, som i denne tid alle er præget af den omsiggribende coronavirus.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) kalder det gode nyheder, at USA skal støtte Grønland økonomisk. Den samme glæde er ikke at spore hos flere andre danske politikere. På fotoet ses den amerikanske ambassadør i Danmark, Carla Sands. Arkivfoto: Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til dagens nyhedsoverblik. Det er dag to i ramadanen, og inden der går weekendstemning i den, får du her morgenens vigtigste coronanyheder.

I nyhedsoverblikket runder vi historien om Grønland, der har takket ja til økonomisk støtte fra USA, samt historien om en politiforbundsformand, der er godt og grundig skuffet over københavnerne. Men inden da skal vi skal forbi nyheden om statsminister Mette Frederiksen (S), der står fast.

For statsministeren ønsker ikke, at coronakrisen skal føre til fælles gældsstiftelse i EU.

Udmeldingen kommer, efter at EUs stats- og regeringschefer torsdag har holdt endnu et videotopmøde. Her diskuterede de en fælles genopretningsplan og -fond for EU-landene efter coronakrisen.

»Nogle vil have en fælles europæisk gældsstiftelse. Det ønsker jeg ikke,« sagde Mette Frederiksen i går efter mødet.

Radikale Venstre er uenig med statsministeren og er derimod »tilhængere af fælles gældsstiftelse i EU«.

Inden vi går videre med de seneste coronanyheder, er her overblikket over dagens tal for coronaepidemien herhjemme og i udlandet.

  • Bekræftede smittede:8.073
  • Indlagte: 319
  • Indlagte på intensiv: 74
  • Antal døde: 394
  • Bekræftede smittede verdensplan: 2.708.885
  • Døde på verdensplan: 190.858

Mere om de danske tal her og de internationale tal her.

Grønland tager »med glæde« mod amerikansk hjælpepakke: Nu bærer charmeoffensiven frugt

Nyhedsoverblikket byder på to glimrende historier om USAs charmeoffensiv i Grønland.

Grønland har takket ja til millioner af dollar i en hjælpepakke fra USA svarende til cirka 83 millioner danske kroner. Dermed accepterer det grønlandske selvstyre USAs tilbud om et øget samarbejde. Pengene skal gå til at sikre investeringer i råstoffer, uddannelse og turisme, siger den amerikanske ambassadør i Danmark. Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) kalder det gode nyheder, men i Grønland er der også skuffelse at spore, da mange af midlerne er bundet til at finansiere amerikanske rådgivere.

Læs historien her.

Den anden historie handler om den voksende mistillid, der nager i både København og Nuuk. Mange danske politiker har kritiseret samarbejdet. Rasmus Jarlov skriver blandt andet på Twitter:

»USA arbejder helt åbenlyst på at underminere Rigsfællesskabet. De har altid fået lang snor, men der er en grænse, og i sidste ende kan de slet ikke være til stede på Grønland, hvis ikke de lægger den dagsorden på hylden. Det er helt uacceptabelt.«

Læs den historien her.

Erik Brandt: »Det er ikke sjovt for sådan en selskabspapegøje som mig at være alene«

Hvad får en levemand som Erik Brandt tiden til at gå med, når han ikke kan gøre alt det, han elsker? Maise Njor spørger derfor Erik Brandt, hvad han mest savner lige nu, hvor coronavirussen sætter sine begrænsninger.

»At knalde. Jeg er 76, så den slags skal holdes ved lige. Jeg vil gerne knalde, til jeg falder død om. Lige nu har jeg ingen kærester, men det får jeg snart,« lyder svaret fra Erik Brandt.

Det er værd at bemærke, at kærester er i flertal.

Læs resten af interviewet her.

Hjælpepakke på knap 500 milliarder er vedtaget af Kongressen

En hjælpepakke på 484 milliarder dollar til blandt andet mindre virksomheder, som er hårdt ramt af coronakrisen, er natten til fredag dansk tid vedtaget af Repræsentanternes Hus i USA.

Beløbet svarer til over 3.300 milliarder danske kroner.

Da pakken allerede er vedtaget i Senatet, skal den nu bare underskrives af USAs præsident, Donald Trump.

Han har tidligere sagt, at han vil underskrive den hurtigst muligt.

Også støtte til hospitalerne er en del af pakken, som er den fjerde i en række af pakker.

Kongresmedlemmerne havde fået lov til at mødes for første gang i flere uger for at vedtage lovgivningspakken.

Men de måtte stemme under ganske strenge krav om afstand, hvorfor afstemningen også trak ud.

Med de fire pakker er der brugt omkring 3.000 milliarder dollar på forskellige hjælpetiltag, skriver Reuters.

Det svarer til over 20.000 milliarder danske kroner og er et hidtil uset stort beløb.

Udover at hjælpepakken kan være afgørende for økonomien i USA, kan den også komme de mere end 760 danske virksomheder med datterselskaber i USA til gavn.

Politiforbundets formand er skuffet

Flere medier kunne torsdag skrive historien om Claus Oxfeldt, formand for Politiforbundet, der ikke bare er sur, men decideret skuffet over københavnerne.

»Hvad sker der dog med jer, københavnere?« skrev han på Twitter efter at have observeret mange københavnere hygge sig i det gode vejr ved Kalvebod Brygge og Islands Brygge.

Claus Oxfeldt fik givet beskeden ud i rækkerne og kunne senere supplere med endnu et tweet, hvor han kunne melde, at der nu blev patruljeret til vands.

Eksporteventyr i horisonten

Mens politikere og myndigheder skændtes om Danmarks teststrategi eller mangel på samme, besluttede den fynske iværksætter og virksomhedsejer Ulf Bech Christensen at satse sin virksomhed på at hjælpe med at få styr på coronatest i Danmark. Nu tegner et eksporteventyr sig i horisonten.

»Vi har virkelig måttet tage nogle sats. Jeg har måttet informere medarbejderne om, at nu gør vi, hvad vi kan for at hjælpe Danmark. Det kan godt være, det hele går galt, men man skal ikke kunne sige bagefter, at vi ikke gjorde, hvad vi kunne,« siger Ulf Bech Christensen.

Læs resten af historien her.

15 procents recession i 2020 er »slet ikke urealistisk«

ECB-chefen Christine Lagarde advarede torsdag EUs stats- og regeringschefer om, at eurozonen i værste fald står overfor en 15 procents recession i 2020. Det er ikke urealistisk, vurderer Berlingskes økonomiredaktør, Ulrik Bie.

»Hvis vi får en langsom genåbning, hvis der ikke kommer gang i den globale økonomi, og hvis turistsæsonen i Sydeuropa bliver til nul og niks, så er minus 15 procent slet ikke urealistisk,« siger han.

Læs resten af historien her.

Få overblikket - hver dag


I dagens overblik giver Berlingske dig hver dag et overblik over de seneste udviklinger fra ind- og udland, samt dagens vigtigste historier. Med nyhedsbrevet Berlingske Morgen vil du hver morgen modtage overblikket i din indbakke.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver dag sender mig et nyhedsbrev med de seneste nyheder fra ind- og udland og vigtigste historier om coronavirussen. Nyhedsbrevet kommer hver dag, kl. 7 i hverdagen og kl. 8 i weekenden. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Dansk Tour-start kan spænde ben for EM-kampe i Parken

Inden vi går videre til dagens citat, er der en potentielt trist nyhed fra sportsverdenen.

For det lød næsten for godt til at være sandt, at Danmark næste sommer på samme tid kunne lægge hus til både EM i fodbold og starten på Tour de France, efter at EM blev flyttet på grund af pandemien. Det kan rent faktisk nu vise sig at være netop for godt til at være sandt.

For en dansk EM-fest med fire fodboldkampe i Parken i sommeren 2021 er fortsat ikke på plads, kunne DBU melde ud i aftes. De i alt fire kampe vil skulle spilles, kort inden Touren skydes i gang i Danmark, hvilket altså skaber besværet.

Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), fortæller, at det er arrangørerne af de to sportsbegivenheder, der skal få nogle store kommercielle ender til at mødes.

»Det er ikke altid nok med vilje, hvis ikke der er et farbart juridisk spor, som man kan se sig selv i,« sagde Frank Jensen til DR Sporten.

Læs resten af historien her.

Dagens citat

Torben Steno, vært på Berlingske-programmet »Cordua & Steno« og netop kommet sig ovenpå coronavirus

»»Hvorfor er jeg ikke død?« er ikke bare titlen på en de sange, jeg skulle have spillet ved de godt tyve koncerter, der nu er streget ud i min kalender. Det er også et spørgsmål, der rumsterer flittigt i mit hoved i disse dage.«


Det sker i dag

  • Legoland skulle have åbnet i dag. De har i stedet meddelt, at de forventer at åbne efter 10. maj.
  • Pandemien kan ikke forhindre kåringen af »Årets Unge Forskere«. Præmieoverrækkelsen finder sted digitalt og streames direkte på Unge Forskeres Facebookside.
  • I FN skal medlemmerne af Sikkerhedsrådet drøfte et resolutionsforslag om et stop for fjendtligheder verden over, mens coronakrisen raser.
  • For dem, der kan fejre weekendens begyndelse i aften, kan man sætte sig godt til rette i sofaen klokken 20, når DR endnu engang afholder »Fællessang – hver for sig«. Hvis man mere er til Olsen-banden skal man zappe (hvis der stadig er nogen, der gør det) hen på TV 2, hvor de på samme tidspunkt viser »Olsen-banden ser rødt«. Det er i øvrigt i den film, at effektive sprængladninger får dirigenten på Det Kongelige Teater til at bøje sig i benovelse over tonerne af Kuhlaus ouverture til »Elverhøj«.