Dagens overblik: Radikale kilder hvisker om opgør med Mette Frederiksens regering inden næste valg

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier – om manglende hænder til vaccineindsatsen, det danske forsvars degraderede internationale status og om Arlas tvivlsomme klimakampagne.

Arkivfoto. Det tyder på, at statsminister Mette Frederiksen (S) ikke er i særligt god jord hos radikales leder Sofie Carsten Nielsen (R) i øjeblikket. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen kære læser.

Dagen, du er vågnet op til, bliver solrig, men noget kølig – lige netop som en rigtig novemberdag bør være.

I dagens Berlingske kan du læse om, hvordan en række skandalesager har undermineret forsvaret, hvorfor de nu hastigt ryger ned af et internationalt antikorruptionsindeks. Du kan også læse om, hvordan regionerne nu skruer op for vaccinekapaciteten. Der er bare ét problem; man har ikke personale nok.

Men først får du dagens coronatal:

Er du på vej ud af døren? Så tag Berlingske med dig i høretelefonerne:

Følg Morgenposten på mobil

Regionerne vil vaccinere flere – men mangler hænder

Selvom der er bred politisk enighed om, at ældre borgere over 65 år skal have tredje stik af coronavaccinen hurtigst muligt, er noget kommet i vejen.

Regionerne har nemlig slet ikke nok personale til at få vaccineret det ønskede ugentlige antal borgere.

Og det er De Konservatives sundhedsordfører, Per Larsen, utilfreds med:

»Det burde ikke komme som en overraskelse, for man har vidst i et halvt år, at man skulle revaccinere de her mennesker, og når vaccinerne bare står i et køleskab, så virker det underligt, at man først går i gang med at skaffe personale nu.«

Læs hele historien her.

Arkivfoto. Det tyder på, at statsminister Mette Frederiksen (S) ikke er i særligt god jord hos radikales leder Sofie Carsten Nielsen (R) i øjeblikket. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Radikale Venstre vil afskrive en ren S-regering

I dagens Politiken kan du læse om, hvordan flere kilder fra Radikale Venstre – uden for citat – fortæller om en kontroversiel beslutning, man angiveligt både har taget i folketingsgruppen og i hovedbestyrelsen.

Det sker efter, at den radikale leder, Sofie Carsten Nielsen, for nylig påpegede i et interview med Berlingske, at hun »ikke kunne se« for sig, at Det Radikale Venstre ville fortsætte, som partiet har gjort siden juni 2019; som støtteparti for en etpartiregering.

De unavngivne radikale kilder påpeger nu over for Politiken, at man både i den radikale folketingsgruppe og hovedbestyrelse har sagt klart nej til igen at støtte en ren socialdemokratisk mindretalsregering, og at Sofie Carsten Nielsen vil sige dette højt inden næste valg.

»Det vil ske senest, når valget bliver udskrevet, og det kan selvfølgelig betyde, at vi mister en masse stemmer og måske udløser et rødt flertal. Men det er med i vores beslutning,« siger én kilde til Politiken.

Du kan læse hele historien her.

Ansatte på Arken oplever en »frygtkultur«

Dagens udgave af Jyllands-Posten kan beskrive, hvordan en større gruppe ansatte på kunstmuseet Arken nu er gået sammen og har sendt et brev til museets bestyrelse og direktør, hvori de på det stærkeste kritiserer arbejdspladsens forhold.

Brevet kritiserer blandt andet arbejdspladsen for at være psykisk terroriserende, og de 20 anonyme medarbejdere bag brevet skriver følgende:

»Vi har oplevet direkte og indirekte trusler, manipulerende sprogbrug, straffende adfærd ved uenigheder, faglig umyndiggørelse, sexistiske bemærkninger, jokes om fyringer og sygdom, nedsættende kommentarer om andre medarbejdere, forsøg på manipulation, forsøg på at skabe splid mellem medarbejdere, dybt kritisable håndteringer af personalesager, læk af informationer om andre medarbejdere, arbejdssituationer, hvor kontrakter forhales, og der handles uden for procedurer, samt generel ligegyldighed over stress og medarbejderes trivsel.«

Jyllands-Posten har interviewet samtlige 20 ansatte, og er i besiddelse af det anonyme brev. Museumsdirektør Christian Gether har ikke ønsket at forholde sig til sagen.

Du kan læse hele historien her.

Danmark bliver internationalt degraderet

Der hersker en »moderat risiko for korruption« i det danske forsvar.

Det har den globale antikorruptionsorganisation Transparency International i et nyt barometer konkluderet.

Hidtil har Danmark sammen med lande som Norge, Tyskland og Schweiz været defineret som et land med lav risiko for korruption. I stedet må vi nu finde os til rette med samme placering som Colombia, Frankrig, Indien og Italien.

Nedgraderingen skyldes en række meget offentlige sager om svindel, embedsmisbrug og nepotisme på forsvarsområdet.

Læs meget mere om historien i dagens Berlingske.

En række afslørende satellitbilledanalyser foretaget for Politiken skaber tvivl om, hvor grøn Arlas klimakampagne i virkeligheden er. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tolga Akmen / AFP / Ritzau Scanpix.

CO₂-neutral Arla-mælk er »baseret på gætværk og usikre hypoteser«

Politiken kan i dag bringe historien om, hvordan Arlas »CO-neutrale mælk« muligvis ikke er så grøn som den udgiver sig for.

En række satellitbilledanalyser foretaget for Politiken er i dag med til at afsløre, at 13 procent af Arlas beskyttede regnskov på Borneo er brændt ned på et enkelt år, og at man i stigende grad fælder træerne i Arlas andet skovprojekt i Brasilien.

Dette kritiserer seks danske og internationale eksperter overfor Politiken.

»Det giver mig ikke ro i maven, at udledningerne fra Arlas produkter bliver kompenseret af de her skove. Arlas partnere kan påstå, at afskovningen havde været endnu større, hvis ikke de havde beskyttet skovene. Jeg kan ikke sige, at det er forkert. Men de kan heller ikke dokumentere, at det er rigtigt. Og det understøttes ikke af satellitanalyserne«, siger professor fra Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på Københavns Universitet Ole Mertz til Politiken.

Men alligevel står Arla ved kampagnen, som har til formål at støtte skovbevaring i udlandet.

Læs hele den historie her.

Det sker i dag

Kronprinsen deltager i dag i konferencen Wind Europe Electric City 2021.