Dagens overblik: Puk Elgård sendte et bekymret afskedsbrev til regeringen. Hendes kritik af statsligt råd står langtfra alene

Dagens nyhedsoverblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier, så du er godt klædt på fra morgenstunden.

Ifølge Puk Elgård er Børnerådet voldsomt underprioriteret. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen, kære læser, og velkommen til Berlingskes nyhedsoverblik.

Vi indleder en ny uge med reaktioner fra de danske fodboldherrer, en frustreret danskstuderende i Politiken, Lars Tvedes dom over dommedagsprofetierne og en opsigtsvækkende kritik fra børnenes vagthund.

Vi begynder i Ukraine – her på Berlingske.

God læselyst.

Død og ødelæggelse regner fra himlen, men måske Rusland har forregnet sig?

Rusland sender i disse uger byger af dyre krydsermissiler og billige nyindkøbte iranske dræberdroner ned over ukrainerne og landets boligkvarterer, kraftværker og elmaster.

Som vinteren sætter ind står millioner af ukrainere uden strøm.

Derfor har Ukraine to ønsker; generatorer og luftforsvarsmissiler er det, de mere end noget andet ønsker, at Vesten leverer.

Den nye russiske bombekampagne har sparket Ukraines dør til Vestens våbenkamre ind, og nu strømmer nye og mere avancerede våben ind i Ukraine.

Læs mere på Berlingske.

Schmeichel: »Det her er brænde til bålet«

»Der var med rette høje forventninger til os, og vi levede ikke op til dem i sidste ende. Det er meget svært at acceptere, og vi må anerkende, at vi bare ikke var gode nok for et hold med vores kvalitet.«

Det har landsholdsmålmand Kasper Schmeichel skrevet på Instagram.

Fodboldherrernes exit ved VM i Qatar efter gruppespillet, der indebar et enkelt mål og et enkelt point, blev en realitet med nederlaget til undertippede Australien.

Den 36-årige målmand skriver også, at den skuffende slutrunde vil fungere som motivation.

»Det her er brænde til bålet, og jeg tror på, at det her hold kan rejse sig uanset hvad. Den gør ondt lige nu, både for os og jer, men jeg ved, at vi kommer igen.«

Samme pointe kom også søndag fra midterforsvareren Joachim Andersen.

»Det blev desværre ikke, som vi alle havde håbet på, og vi beklager meget, vi ikke kunne leve op til forventningerne, men vi kommer stærkere tilbage med masser af ny energi og tro på større ting,« skrev han på Instagram.

Danskstuderendes 2,5 år på studiet kom ham ikke til gode, da han ville være dansklærer

Da Valdemar Mølleskov besluttede sig for at ville være dansklærer, mente han, at 2,5 års danskstudier på Københavns Universitet ville få ham hurtigere ud på arbejdsmarkedet.

Han fik dog ingen merit. Studieadministrationen fortalte ham, at han skulle begynde forfra. Nok var der noget pædagogisk undervisning, han ikke havde haft på universitetet, men han følte, at både hans og samfundets ressourcer i et vist omfang blev spildt.

»Det didaktiske var lidt krymmel på de første to moduler og var mest samlet i faget pædagogisk læring. Det fag skulle jeg selvfølgelig have. Men at sidde og lære at sætte kommaer igen, synes jeg var lidt stramt,« siger han til Politiken, der skriver historien.

Ifølge Dansk Erhverv er Valdemar Mølleskov ikke alene, og brancheorganisationen mener, at man i højere grad bør vende bevisbyrden, når det kommer til meritsøgningen.

Det vil skaffe tusindvis af fuldtidsbeskæftigede og sikre over en milliard kroner i statskassen, lyder det.

Lars Tvede: Råvarepriserne er steget – det er ingen dommedagsprognose

Forfatter og forretningsmand Lars Tvede er ikke bekymret over kombinationen af en verdenspopulation, der har rundet otte milliarder, og stigende råvarepriser.

Det skriver han i en kommentar i Berlingske.

Frygten for ressourceknaphed har før fodret mangt en dommedagsprofeti, men Tvede forklarer, hvorfor Jordens undergang ifølge ham ikke venter lige om hjørnet.

Læs mere her.

Puk Elgård sendte et bekymret afskedsbrev til regeringen. Hendes kritik af statsligt råd står langtfra alene

Børnerådet er et uafhængigt, statsligt råd, der skal varetage børns rettigheder.

Jyllands-Posten kan nu gennem aktindsigter og udsagn fra nyligt aftrådte medlemmer fortælle, at rådet i de senere år har følt sig kørt ud på et sidespor af politikerne.

Manglende inddragelse i relevante lovgivningsforløb, udflytning af arbejdspladser og en generel undervurdering af rådets kompetencer er elementer af den hårde kritik, der rettes.

For nylig fratrådte tv-værten Puk Elgård efter kort tid som forkvinde, og i et brev til den kommende socialminister skrev hun blandt andet ifølge avisen, at Børnerådet er så underprioriteret, at det ikke kan »arbejde ambitiøst med børns rettigheder, vilkår og trivsel«.

Læs hele historien hos Jyllands-Posten her.

Det sker denne uge

Mandag: Regeringsforhandlingerne går ind i sin sjette uge, og så fortsætter retssagen mod Dansk Folkepartis formand, Morten Messerschmidt, der er tiltalt for svindel med EU-midler.

Tirsdag: Ved midtvejsvalget i delstaten Georgia fik ingen af kandidaterne ved valget til Senatet mere end 50 procent af stemmerne. Derfor skal vælgerne stemme igen.

Onsdag: Retten i Glostrup afsiger i et retsmøde kendelse om, hvorvidt Sanjay Shah fortsat skal være varetægtsfængslet in absentia.

Torsdag: Retten i Holbæk fortsætter sag mod to brødre og den enes hustru, der menes at have haft planer om et terrorangreb i Danmark eller Tyskland med en eller flere bomber.

Fredag og weekenden: Fredag og lørdag spilles de fire kvartfinaler i herrernes fodbold-VM i Qatar. Lørdag uddeles Nobels Fredspris.

Tak, fordi du læste med. God dag!