Cyklen giver ny grøn eksport

Danske virksomheder er klar til offensiv, der skal forvandle dansk cykel-knowhow til eksportsucces. EU investerer milliarder i cykeltransport.

Foto: Ty Stange, Scanpix.
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmarks globale førertrøje som cykelnation skal nu omsættes til et nyt grønt industri- og eksporteventyr.

En række danske virksomheder kan se cyklens comeback uden for Danmarks grænser og er klar til at sælge viden om, hvordan man eksempelvis laver cykelstier og cykelparkering til storbyer i både Australien, Japan, USA og Mexico.

- Der er en enorm sult ude i verden efter dansk viden om cykling og infrastruktur i forbindelse med cykeltrafik, siger Jan Dam, adm. direktør i Veksø-gruppen, som er markedsledende i Norden og en af de største spillere i Europa, når det gælder systemer til cykelparkering.

Virksomheden, der nu også sælger konsulentydelser om cykelpolitik og implementering, forventer en fordobling af den tre-cifrede millionomsætning på tre år.

Vores cykelkultur er et stærkt kort
De danske virksomheder har noget at have optimismen i.

Folketinget afsatte i januar en milliard kroner til udvikling af cykeltransport. I EU investerer man frem til 2013 knap 4,5 milliarder kroner i at få flere europæere op på cyklen.

Klima- og energiminister Connie Hedegaard (K) hilser offensiven fra cykellobbyen velkommen:

- Vores cykelkultur er et stærkt kort i udlandet. I New York spærrer man øjnene op, når jeg fortæller, at en tredjedel af al transport i København foregår på cykel, siger Connie Hedegaard om det danske fremstød.

Masterplan skal genoplive cyklen i Mexico
Den danske eksportsucces blomstrer allerede i Mexico City, hvor konsulentvirkomheden COWI sammen med rådgivere i Gehl Architects er ved at udarbejde en masterplan, som skal genoplive cyklen i gaderne.

- Regeringens satsning gør området meget interessant. Og der er stor efterspørgsel fra udlandet, konstaterer Troels Andersen, civilingeniør og chef for COWI’s cykelprojekt i Mexico.

Den nye danske cykellobby med Dansk Cyklistforbund i en hovedrolle bliver i disse dage præsenteret på konferencen »Velo-City« i Bruxelles.

København - en cool cykelby