Coronavirus muterer i Nordjylland og rammer både minkfarm og plejehjem

Den samme mutation af coronavirussen er konstateret på en minkfarm og et plejehjem i Hjørring Kommune.

En unik, lokal smittekæde af coronavirus er konstateret blandt både dyr og personale på en minkfarm i Hjørring og på plejehjemmet Vendelbocentret i kommunen. Det er endnu uklart, om minkene har smittet menneskene eller omvendt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Hjørring har som den eneste kommune i Danmark inden for de seneste syv dage konstateret over 50 nye smittetilfælde af coronavirus pr. 100.000 indbyggere.

En unik, lokal smittekæde af virussen er her blevet opdaget blandt både dyr og personale på en minkfarm i Hjørring samt på et plejehjem i kommunen.

»De inficerede mink og de covid-19-inficerede personer på minkfarmen har smittet hinanden, og smitten involverer desuden flere covid-19-syge beboere på Vendelbocentret,« oplyser Anders Fomsgaard, overlæge og virusforsker på Statens Serum Institut til TV 2.

Det er endnu uklart, om minkene har smittet menneskene eller omvendt.

»Vores prøver viser, at denne udgave af covid-19-virus har nogle bestemte mutationer til fælles, som kun findes netop hos disse mink og hos de syge personer i Sindal. Den dukker ikke op i virus andre steder i Danmark eller Europa, så det drejer sig tilsyneladende ikke om en udenlandsk smitte,« siger overlæge Anders Fomsgaard til TV 2.

Leif Serup, direktør for Sundheds-, Ældre- og Handicapforvaltningen i Hjørring Kommune, oplyser, at 32 medarbejdere på Vendelbocentret lige nu er hjemsendt og testet positiv for coronavirus. Derudover er fem medarbejdere hjemsendt med symptomer. Og 13 beboere på plejehjemmet er testet positiv.

Hjørring Kommune har desuden ifølge DR konstateret smitte hos elever på tre forskellige skoler, Lundergårdskolen, Bagterpskolen og Højene Skole.

Alle 10.000-11.000 mink på farmen, hvor der konstateret coronavirus, er ifølge DR aflivet.

Nils Strandberg Pedersen, tidligere direktør i Statens Serum Institut, bemærkede forleden i Berlingske, at udbruddet i Hjørring understreger, at man ikke kan vide sig sikker på, hvordan coronavirussen udvikler sig.

»En enkelt smittet kan sætte et udbrud i gang. Hvis man for 14 dage siden havde væddet om, hvor det næste udbrud ville komme, havde man næppe sagt Hjørring i Nordjylland, hvor der kun har været få smittede. Men det viser, at virus ikke kender regionale grænser særlig godt,« sagde Nils Strandberg Pedersen.

På landsplan viste fredagens tal fra Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut (SSI), som dagligt overvåger udviklingen med coronavirus, at der for fjerde gang inden for de seneste syv dage ikke var nogen døde med sygdommen.

Antal indlagte lå på 37, hvilket var én færre end torsdag. Region Syddanmark kom torsdag for første gang siden marts ned på nul indlagte covid-19-patienter, og situationen var fredag uændret.

Fredag var der ligesom torsdag seks intensivpatienter. Tre regioner i Danmark havde ingen coronapatienter på intensivafdelingerne, og kun hovedstaden og Sjælland, havde fredag patienter i en sådan tilstand.