Coronavirus giver uventet effekt: Nu er Europas storbyer orange, når de ses fra rummet

Store dele af Europa og resten af verden er lukket ned på grund af coronakrisen. Nedlukningen viser nu, ifølge satellitbilleder, at der kommer renere luft i de europæiske byer.

Den norditalienske storby Milano er hårdt ramt af coronavirus, og gaderne ligger øde hen. Dette får dog også byens luftforurening til at falde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Paolo Salmoirago/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Satellitbilleder af kloden kan vise os meget. På det seneste er der dukket billeder op fra rummet, der viser gader med mindre trafik, søer med renere vand og flere flyvemaskiner, som står stille i lufthavnene.

Nu begynder satellitbillederne også at vise, at luftforureningen er aftagende i flere byer. Billederne er gået fra at vise luftforurening i stærke mørkerøde farver til at vise farver i orange, der dækker over, at forureningen svinder ind.

Satellitfotos fra European Space Agency (ESA) viser, at det især er europæiske storbyer som Madrid, Paris og Milano, hvor man nu finder et markant lavere niveau af kvælstofdioxid (NOx), når man sammenligner perioden fra 5. til 25. marts med samme periode sidste år. Det skriver Reuters.

Den italienske storby Milano har været hårdt ramt af coronavirus, og her har der været et fald i kvælstofdioxid på 21 procent. I Portugals hovedstad, Lissabon, er luftens indhold af kvælstofdioxid faldet med 51 procent i forhold til uge 12 sidste år, skriver Ritzau.

Årsagen kan bunde i mindre trafik på vejene og en begrænset produktion på fabrikkerne.

I Paris, Madrid og Milano ses det tydeligt, at luftforureningen er faldet. Fold sammen
Læs mere
Foto: AFP/Ritzau Scanpix.

Også faldende i Danmark

I Danmark kan de fire største byer – København, Aarhus Odense og Aalborg – ligeledes notere sig en faldende luftforurening. Mængden af NOx-gasser er blevet reduceret med cirka 40 procent som følge af regeringens covid-19-restriktioner, oplyste Miljøstyrelsen i en pressemeddelelse torsdag.

Ditte Kristensen, der er AC-tekniker hos Miljøstyrelsen og i det daglige arbejder med blandt andet overvågning af luftkvaliteten i Danmark, forklarer, at det normalt ville være positivt, at luftforureningen falder. I dette tilfælde sker det dog på baggrund af en »trist situation«, fordi faldet skyldes regeringens covid-19-restriktioner.

»Så man kan sige, at det er en form for dilemma. Og derudover er det formentligt en kortvarig effekt, vi kun ser så længe, restriktionerne er i kraft« siger hun ifølge Ritzau.

Derudover forventer Ditte Kristensen, at luftforureningen vil stige, når coronakrisen er ovre, og regeringens tiltag bliver ophævet.