"COP15 hviler på en løgn"

Fox News og Al Jazeera har fokus på klimaskeptisk konference i København i dag, hvor en forsker vil vise, at Bangladesh slet ikke er truet af stigende hav.

Den svenske geofysiker Nils-Axel Mörners forskning viser, at der ikke er nogen havvandsstigning i Bangladesh. Her har en familie bygget deres egen ø, efter at cyklonen "Aila" i maj 2009 ødelagde 2 mio. menneskers hjem og digerne brød sammen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jakob Dall
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bangladesh vil slet ikke blive oversvømmet, den klassiske klimavidenskab er fuld af fordrejninger, og hele klimatopmødet i København hviler på mange måder på en løgn.

Det er bare et par af de budskaber, der tirsdag og onsdag vil strømme ud fra en klimaskeptisk konference - "Copenhagen Climate Challenge" i København - som har den internationale presses bevågenhed.

Ifølge konferencens hovedarrangør, journalist Jens Robdrup, vil bl.a. den førende arabiske TV-kanal Al Jazeera, den store og skeptikervenlige amerikanske nyhedskanal Fox News og TV-stationen Russia Today interviewe flere af de - i den klimaskeptiske verden - toneangivende forskere og kommentatorer, der deltager i konferencen i Dansk Forfatterforenings lokaler på Christianshavn.

Blandt disse er den danske professor og solforsker Henrik Svensmark, Lord Christopher Monckton, der er tidligere politisk rådgiver for Margaret Thatcher, og den svenske geofysiker Nils-Axel Mörner.

På konferencen lagde Mörner ud med at forklare, at indbyggerne i Bangladesh - et af de lande i verden, der ifølge FNs klimapanel ventes at blive hårdest ramt af global opvarmning - kan ånde lettet op.

- Der kommer ingen havvandsstigning i Bangladesh. Det viser min forskning i landet tydeligt, siger professoren til berlingske.dk og viser en graf, som han selv har udfærdiget over havniveauet i Den Bengalske Bugt ud for Bangladesh gennem de seneste 500 år.

Ifølge kurven lå havniveauet omkring 1600-1700 en halv meter højere end i dag. I årene 1800-1970 var niveauet lavere end i dag, og siden har havniveauet ud for det fattige land stabiliseret sig - ifølge Mörner altså.

Hvad mener du så om det videnskabelige grundlag for FN-klimakonferencen her i byen?

- At det bygger på fordrejninger, vildledninger og regulære løgne, siger Mörner, der tidligere har vakt opsigt med en stærkt omdiskuteret teori om, at heller ikke det lavtliggende ø-rige Maldiverne er truet af havvandsstigninger. Tværtimod.