Connie Hedegaard revser Rusland for klimaskepsis

Det er »overraskende,« at russiske embedsmænd stadig tvivler på menneskeskabte klimaforandringer, siger klimaminister Connie Hedegaard under et besøg i Rusland.

Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Energistormagten Rusland slæber fortsat på fødderne forud for det globale klimatopmøde i København til december. Selv om landet formelt anerkender, at den globale opvarmning er menneskeskabt, hersker der stadig dyb klimaskepsis hos de russiske beslutningstagere. Det siger den danske klimaminister Connie Hedegaard (K) oven på et todages besøg i Moskva.

»Ærligt talt, så må jeg indrømme, at det har været lidt overraskende at se, hvor mange mennesker, vi har snakket med, der har sat spørgsmålstegn ved tegnene på klimaforandringer,« sagde Connie Hedegaard efter møder med russiske ministre og embedsmænd.

Økonomisk gevinst
Trods klimaskepsis er Rusland enig i, at det enorme energispild skal nedbringes. Der er nemlig store gevinster at hente for landet ved i stedet at eksportere den sparede olie og gas. Den russiske regering har tidligere sat som mål at øge sin energieffektivitet med 40 procent inden 2020.

Connie Hedegaard udtrykte håb om, at Rusland kan holde sig på det nuværende udledningsniveau, som ligger 30 procent under udslippet af drivshusgasser i sovjettiden. Ruslands udledninger er dog stigende i disse år.

Reduktionen siden 1991 skyldes da heller ikke grøn vilje men det industrielle sammenbrud, der fulgte supermagtens kollaps i 1991, påpeger Anna Korppoo, ekspert i russisk klimapolitik fra det finske Institut for udenrigspolitiske studier.

Skt. Petersborg truet
»Indtil for meget nyligt var den dominerende holdning i Rusland, at klimadebatten var overdrevet, og at eventuelle klimaændringer endda ville være en fordel for Rusland. Men der er tegn på, at det er ved at ændre sig,« siger Anna Korppoo.

I april offentliggjorde det russiske Råstofministerium en klimadoktrin, hvor regeringen anerkender, at klimaændringerne er menneskeskabte, og at de kan få voldsomme negative følger for Rusland. Det gælder blandt andet fremtidige oversvømmelser af landets andenstørste by Skt. Petersborg. På den positive side nævner rapporten muligheden for mere landbrugsjord og lettere adgang til Arktis.