»Connie er fantastisk«

En af klodens mest indflydelsesrige meningsdannere, Thomas Friedman, roser klimaminister Connie Hedegaard i skyhøje vendinger. Hun er en af klimaets allerbedste venner.

Connie Hedegaard vil selv styre snescooteren på indlandsisen, fortæller Friedman, der er fascineret af ministerens insisteren på at overbevise kollegerne om klimaalvoren. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Connie Hedegaard, den danske klimaminister, er netop kåret til en af verdens 100 vigtigste personer – og det er der en rigtig god grund til, påpeger Thomas Friedman, hvis klumme i New York Times hører til blandt klodens mest læste:

»Man møder rigtig mange politikere i disse måneder, som har lært at sige de rigtige fraser om klimaet, men meget få, der virkelig har sat sig ind i sagerne, læst på lektien, og som derfor fremstår som ægte ledere. Connie Hedegaard er i den grad en visionær politisk leder, som Danmark bør være stolt af,« siger Friedman i et interview med Berlingske Tidende.

Det er Time Magazine, der i deres årlige og meget prestigefyldte liste over de mest indflydelsesrige personer, som har udnævnt Hedegaard. Magasinet fremhæver hendes evne til at forstå, at løsningen på klimaproblemerne er globale – og de udtrykker beundring over ministerens hæsblæsende møderække over alle kontinenter. Friedman er enig:

»Connie er en sjælden blanding af en indsigtsfuld og pragmatisk politiker. Hun kan straks forstå og forklare, hvor de afgørende grænseflader er i klimadebatten – både når det gælder den videnskabelige og den politiske virkelighed, der som bekendt ikke altid er de samme! Connie har den der evne til at gå ind i et røgfyldt lokale af politikere, som vi siger i USA, og fortælle dem, hvad der er op og ned i debatten – og derefter få dem til at handle, fordi hun er så ærligt overbevisende.«

Tager teten
Ud over sin klumme i New York Times er Friedman forfatter til en stribe bestsellere om politik – senest om klimaet i bogen »Hot, Flat and Crowded« – og han har sammen med Hedegaard besøgt Grønland for at studere effekten af den globale opvarmning.

»Connie er fascinerende, fordi hun er så insisterende, når hun vil overbevise sine kolleger om alvoren i klimaet. Mange politiske ledere har hun trukket til indlandsisen for at få dem til selv at opleve følgerne af vores forbrug af olie, gas og kul. Da jeg var med hende i Grønland, tog hun i den grad teten. Hun krævede selv at styre snescooteren, da vi tog af sted – typisk for hendes lederstil,« fortæller han med et stort grin.

Den måde, som Hedegaard har tacklet USA på, er også imponerende, forklarer Friedman. Hun har mødtes med høj og lav – fra de øverste i regeringen til den mindste NGO i Detroit – og på den måde forstår hun bedre end de fleste, hvordan den amerikanske debat virkelig er.

»Med Connie har Danmark en fornem leder i klimadebatten, men det bliver alligevel ikke nemt at få et godt resultat på klimatopmødet i København. Man må ikke undervurdere den enorme kraft i USA, som trækker væk fra en banebrydende løsning – og som helst bare vil beholde status quo. Politikerne her leder efter årsager til at lade være med at handle. Heldigvis står Danmark stærkt, når Connie argumenterer. Hun har den danske troværdighed med i bagagen, når hun fortæller om de resultater, som Danmark har opnået på klima- og miljøområdet. Hun beviser, at det kan nytte, når et land ændrer adfærd.«

I de næste uger tager Hedegaard til New York, hvor hun tirsdag aften modtager hæderen, der i år også tildeles folk som Barack Obama, Oprah Winfield, Hillary Clinton og Norah al-Faiz, som er den højest placerede kvinde i den saudiarabiske regering. Den danske brandguru Martin Lindstrøm er også blandt de øverste 100. Onsdag mødes klimaministeren i øvrigt med FNs generalsekretær, Ban Ki-Moon.