CO2-udslip værre end frygtet

Væksten i udslip af CO2 overgår de værste scenarier fra FNs klimapanel, siger forskere. Klimaminister Connie Hede­gaard kalder situationen for »dyster«.

Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Trods årtiers international kamp for at få bugt med den menneskeskabte globale opvarmning, stiger koncentrationen af drivhusgassen CO2 endnu mere end tidligere. En stor vækst i udslippet af CO2 fra eksplosive vækstøkonomier som Indien og Kina har bidraget til en udvikling, der overgår de værste scenarier fra FNs klimapanel, IPCC.

Det er budskabet i en ny opgørelse fra det velanskrevne konsortium af forskere i Global Carbon Project. Ifølge konsortiet er væksten i atmosfærens indhold i 2007 steget betydeligt i forhold til både 2006 og hele perioden fra 2000 til 2007. Samtidig er udslippet af CO2 fra menneskelige aktiviteter som kraftværker, industri og skovrydning de seneste syv år steget fire gange hurtigere end det foregående årti.

»Den nye opdatering viser en acceleration af såvel udslip af CO2 som ophobning i atmosfæren, der er uden sidestykke og stærkt forbavsende,« siger direktøren for Global Carbon Project, Dr. Pep Canadell i en kommentar til forskerkonsortiets nye opgørelse.

Klimaminister Connie Hedegaard (K) skal som vært for næste års globale klimatopmøde i København,yde et særligt bidrag til at lande en international klimaaftale.

»Rapporten viser desværre, at udledningerne af CO2 foregår langt hurtigere, end forskerne havde forudset for bare få år siden. Konsekvenserne ser nu ud til at ligge i den dystre ende af de scenarier for klimaets udvikling, vi kender. Alle verdens lande må gå sammen om en ny, global aftale. Det er simpelthen nødvendigt,« siger hun.