Christians død har forbedret sygehus

Da Christian på 14 måneder døde, fordi han havde slugt et batteri, blev han tilset af flere læger på Holbæk Sygehus. Ingen opdagede batteriet, og sygehuset har sat en række forbedringer i værk for at hindre, at tragedien kan gentage sig.

Maria Andersen og Jimmi Knudsen mistede deres lille søn Christian på kun 14 mdr. fordi han havde slugt et batteri. Foto: Linda Henriksen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Som følge af sagen om Christian Jim Andersen, hvor den 14 måneder gamle dreng døde efter at have slugt et minibatteri, har Holbæk Sygehus og Region Sjælland sat et større arbejde i gang for at hindre tragedien i at gentage sig. Inden Christian på 14 måneder døde, blev han tilset af en række læger på Holbæk Sygehus. Men ingen af lægerne opdagede minibatteriet, som sad fast i Christians hals, selv om et simpelt røntgenbillede kunne have afsløret det.

Sagen har fået Region Sjælland til at gennemgå procedurerne på børneafdelingen på Holbæk Sygehus, og der er gjort en del for at forhindre lignende sager.

- Der er først og fremmest udarbejdet en udførlig instruks, som dækker batterier og alle andre typer fremmedlegemer, som børn måtte indtage. Den beskriver klart, hvordan læger og andet personale skal reagere. Instruksen er udbredt til hele Sygehus Nord, og mig bekendt også til resten af regionen. Personalet på de relevante afdelinger er desuden blevet undervist i instruksen, siger Teis Andersen, vicesygehusdirektør i Region Sjælland.

LÆS OGSÅ: Hele sagen i det journalistiske tema 'I Lægens Hænder'

Regionen har desuden skrevet en advarende artikel til Ugeskrift for Læger. Den blev dog ikke optaget, idet andre læger fra andre sygehuse, der var involveret i Christian-sagen, allerede havde skrevet en sådan artikel.

Udover nye instrukser er personalet på Holbæk Sygehus også blevet undervist i, hvordan de bedst spørger ind til patienternes symptomer, forklarer Teis Andersen:

- Børneafdelingen på Holbæk Sygehus har desuden givet personalet kommunikationsundervisning. Det for at klæde personalet endnu bedre på, så de i samtaler med patienten kan få størst mulig sikkerhed for, at de har fået alle informationer om, hvad patienten mener, der er galt. Det er elementært, men så snart der skal udveksles informationer er der en risiko for, at de kan opfattes forskelligt. Derfor er det vigtigt med sådanne kurser.

LÆS OGSÅ: Chefredaktør Lisbeth Knudsens blog "Tur retur fra den politiske skadestue"

Christians forældre har klaget til Patientklagenævnet over de læger, der tilså forældrenes dreng uden at opdage batteriet. To læger står til at få kritik, den ene af dem er en ansat på Holbæk Sygehus, som får kritik for sin håndtering af en laboratorieprøve af bl.a. Christians afføring.