Christian-sagen lægger pres på Danske Regioner

Christian blev kun 14 måneder. Men den lille drengs død kan ende med at forbedre retssikkerheden for alle danskere. Danske Regioner vil anbefale medlemmerne at optage vagtlægesamtaler

Når politikerne i sundhedsudvalget i Danske Regioner holder møde på torsdag, har politikerne fået et nyt punkt på dagsordenen at tænke over.

Sagen om Christian Jim Andersens død alt for tidlige død presser regionerne til at tage stilling til et problem, der hidtil har været overset af dem selv, af eksperterne og sågar Lægeforeningen: Der er himmelvid forskel på muligheden for at dokumentere sine påstande i patientklagesager alt efter hvilken region, man bor i.

Efterspillet af Christians død viser det tydeligt: Havde Christians boet i eksempelvis Region Syddanmark, ville samtalen mellem familien og vagtlægerne være blevet optaget på bånd. Men fordi Christian boede i Region Sjælland er familiens beretning om en vagtlæges telefoniske afvisning af, at en dreng på Christians alder kunne sluge et batteri, blot en udokumenteret påstand fra familiens side.

Sagen gør dybt indtryk på formanden for Danske Regioners sundhedsudvalg, Ulla Astman, formand for Region Nordjylland.

- Når så tragiske sager kan få så bitre efterspil, har vi et ansvar for at undersøge, om der er muligheder for at gøre noget bedre, siger hun.

Billig løsning
Berlingske Tidende har gjort en del af undersøgelsen: Blot to ud af fem regioner optager samtaler, selv om det i Region Syddanmark koster under 100.000 kr. årligt at drive funktionen.

- Danske regioner kan ikke bestemme over de andre regioner, men vi kan opfordre til, at alle regioner indfører ordningen, siger Ulla Astman.

Dermed udstikker hun en ny kurs også for Region Nordjylland, hvor hun selv er formand. Region Nordjylland optager nemlig ikke samtalerne i vagtlægeordningen.

- Men det er jeg klar til at ændre på, siger hun.

Regionernes sundhedsformand vil formentlig ikke blive kritiseret for sin holdning af sundhedsminister Jakob Axel Nielsen.

Han opfordrer regionerne til at finde sammen om en fælles høj standard.

- Det falder helt inden for regionernes ansvar at træffe sådan en beslutning. Og jeg vil synes, at det er en god ide, at samtaler overalt i landet bliver optaget, så det ikke kun er et vilkår, der gælder i visse dele af Danmark. Det øger trygheden for både læger og borgere, siger han.

Ministeren understreger, at han har dyb medfølelse med Christians forældre. Men hans advokatbaggrund giver ham også en helt klar fornemmelse for afviklingen af de pinefulde sager, hvor parterne står med påstand mod påstand.

- Når der ikke er andet end påstande, der ikke kan støttes på dokumentation, så har eksempelvis Patientklagenævnet ikke mange muligheder for at konkludere andet end at man ikke kan tage stilling eller at man ikke kan lægge klagerens påstand til grund. Og det er ulykkeligt, hvis der med optagelser er mulighed for dokumentation, siger han.

Hvis Danske Regioner vil gøre optagelse af samtaler til standard, venter et større udregningsarbejde, siger Ulla Astman.

- Jeg er ikke klar over, om de telefonanlæg, der findes i de tre regioner kan omstilles til at kunne optages. Men det kan vi finde ud af. Og når det ikke koster alverden, så bør det være en mulighed, siger hun.

Læger skal føre ansvarsfuld kommunikation
Sundhedsformanden vil ikke forholde sig i detaljer til sagen om Christians død. Men hun understreger, at det er lægerne, der er ansvarlig for at afvikle samtalen med borgerne på en forsvarlig måde.

- Ansvaret for en god og professionel kommunikation hviler på lægerne. Derfor er det også godt, at de har en mulighed for at gå tilbage og se. Fordelen ved at optage kan også være, at man kan få et bedre overblik over, hvordan lægerne og borgerne generelt kommunikerer – at lære noget af det. Derfor er jeg positiv over for det, og jeg vil bestemt opfordre til at de regioner, hvor man ikke optager samtaler i dag, investerer i systemer, hvor det er en mulighed, siger hun.

Hvad er mulighederne for at det bliver til virkelighed?

- Det er der gode muligheder for. Især når der er tale om beskedne omkostninger. Og når lægerne også er positive , så tor jeg ikke, at der bliver store problemer.

Hvis vi tales ved om et år, er det så i kraft?

- Jeg vil faktisk tro, at et års tid er realistisk. Nu skal vi i gang med at lægge budgetter for det kommende år, og den slags systemer skal i udbud. Om et år håber jeg på, at vi er i gang med at forbedre det her.

- Vi vil gerne undgå de smertefulde og bitre efterspil efter tragiske sager som den, vi har set med sagen om Christian. Uden overhovedet at gå ind i sagen må jeg bare sige: Den er dybt tragisk, og man kan ikke lade være med at tænke på de efterladte.

Hvordan blev du behandlet hos vagtlægen? Fortæl din historie her