Christchurch-mistænkt arbejdede med børn og var glad for at rejse

En af de formodede gerningsmænd til fredagens terrorangreb i New Zealand, der kostede 49 mennesker livet, beskriver sig selv som en ganske almindelig mand fra en ganske almindelig familie.

Foto: EDGAR SU

I sin barndomsby var han kendt som én, der gik op meget op i træning og tilbød gratis træningsprogrammer til børn.

Men i dag er Brenton Tarrant nærmere kendt som en af de formodede terrorister bag fredagens massakre i Christchurch i New Zealand, der kostede 49 mennesker livet. Det skriver den australske avis The Sydney Morning Herald.

Den 28-årige mand beskriver sig selv som »en ganske almindelig hvid mand fra en ganske almindelig familie«. Familien tilhører middelklassen og har aldrig haft de store penge. Hans far døde af kræft for små ti år siden, hvilket efterlod Brenton Tarrant med sin mor og søster i hjembyen Granton i Australien.

Et par år efter farens død tog han ud for at rejse rundt i Europa og Asien. Han besøgte blandt andet Nordkorea, hvor han er blevet spottet i et gruppefoto.

Tracey Gray, der ejer det fitnesscenter, Brenton Tarrant arbejdede for indtil 2009, tror, at rejserne skabte hans ekstremistiske holdninger.

»Noget må have ændret sig i ham i de år, han rejste rundt. I fitnessindustrien handler det om at hjælpe mennesker. Det er en industri, der er inkluderende, ikke ekskluderende. Han gav aldrig udtryk for at have nogen ekstreme tendenser i den tid, jeg kendte ham,« siger hun.

En dedikeret personlig træner

Meget har i hvert fald ændret sig for australske Brenton Tarrant de sidste ti år. I dag sidder han varetægtsfængslet i New Zealand efter at have dokumenteret sit fatale angreb på bedende muslimer med det kamera, han havde monteret på sin krop. Men for ti år siden var han lige blevet student og havde fået et job i Tracey Grays fitnesscenter i Australien.

»Han var en dedikeret personlig træner. Jeg har meget svært ved at forstå, at en person, jeg har haft daglig kontakt med og har haft utallige samtaler med, har kunnet gøre noget så ekstremt,« siger hun.

Brenton Tarrant slog hende ikke som en person med interesse for våben. Men to dage før massakren i New Zealand postede han billeder af sine våben på Twitter. Tallet 14 er skrevet med hvid tusch flere steder på hans riffel - en reference til de »fjorten ord« skrevet af den nynazistiske bankrøver David Lane: We must secure the existence of our people and a future for white children.

Terrorangrebet fredag i New Zealand dræbte 49 mennesker. Tre gerningsmænd er varetægtsfængslet, blandet andet den australske Brenton Tarrant. Fold sammen
Læs mere
Foto: SOCIAL MEDIA.

»Mit blod er europæisk«

Kort før massakren postede Brenton Tarrant et manifest på 73 sider på sin twitterprofil. Her skriver han, at han er inspireret af Anders Breivik, den norske terrorist, der i 2011 dræbte 69 mennesker. Terrorangrebet begyndte han at planlægge for to år siden, og han valgte sit præcise mål - de to moskéer i Christchurch - for tre måneder siden.

I manifestet skriver han også, at han ikke ser sig selv som australier, selvom han er født og opvokset der.

»Mit sprog stammer fra Europa, min kultur er europæisk, mine politiske holdninger er europæiske, mine filosofiske holdninger er europæiske, min identitet er europæisk og, vigtigst af alt, mit blod er europæisk,« skriver han og påstår, at massakren »vil vise indtrængerne, at vores land aldrig vil blive deres«.

Inden han monterede kameraet og kørte ud til moskéerne, annoncerede han sit angreb på mediet 8Chan:

»Nå gutter, det er på tide at holde op med at skrive en masse pis og i stedet gøre en reel indsats. Jeg vil foretage et angreb mod indtrængerne, og jeg vil endda livestreame angrebet via Facebook. Facebook-linket er nedenfor. Når I læser dette, burde jeg være live igennem,« skrev han.