Brown advarer om klima-katastrofe

Den britiske premierminister, Gordon Brown, advarer om ”en katastrofe” af flodbølger, tørke og hedebølger, hvis der ikke kommer en klimaaftale i København.

Den britiske premierminister tegner et dystert fremtidsbillede, hvis der ikke opnås en aftale til Klimatopmødet i USA. Fold sammen
Læs mere
Foto: Leon Neal

LONDON: Storbritanniens premierminister, Gordon Brown, vil advare 17 af verdens største udledere af drivhusgasser om, at de har ”50 dage” til at blive enige om en klimaaftale, hvis verden skal undgå ”en katastrofe”.

De halvt hundrede dage sigter til klimatopmødet i København, og i takt med stadig større skepsis kloden rundt over for om der overhovedet bliver en aftale, vil Gordon Brown i dag slå i bordet, når han i dag tager del i de 17 landes møde i London.

- Vi må aldrig tillade os selv at glemme den den katastofe, vi må regne med, hvis tendensen til global opvarmning fortsætter, vil han ifølge BBC sige i sin tale.

En fjerdedel vil lide under vandmangel

Han vil over for landene, der er med i Major Economies Forum (MEF), blandt andet fastslå, at der ikke er en ”plan B”, hvis der ikke bliver
en aftale i København. Og han vil advare om, at i 2080 vil yderligere 1,8 milliarder mennesker - en fjerdedel af verdens nuværende befolkning – komme til at lide under mangel på vand.

Derudover vil han bruge sit eget land, Storbritannien, til at illustrere, hvor galt det vil gå, hvis der ikke komme en aftale, som kan få stoppet eller minimere den globale opvarmning.

- I Storbritannien står vi over for udsigten til mere hyppigere tørkeperioder og et stigende antal flodbølger, vil Gordon Brown sige i sin tale.

- Den ekstraordinære sommer i 2003 med hedebølge i Europa resulterede i over 35.000 flere døde. Og med den øjeblikkelige tendens,
vil en sådan begivenhed blive en slags rutine i Storbritannien om blot få årtier.

I EU-kredsen er der stigende bekymring for, om der overhovedet kan komme et resultat på plads om en global klimaaftale i år. Det skyldes blandt andet intern uenighed i EU-kredsen om, hvordan de økonomiske byrder skal fordeles. Amerikansk nølen med at melde klart ud med præcise klimamål vurderes dog som den største forhindring for at opnå en klimaaftale.