Broget alliance fra syd kalder til samling og angreb på Københavns største prestigeprojekt

Dagens overblik: Inger Støjberg kan måske finde noget at glæde sig over i en ny meningsmåling. Litauerne har derimod ikke meget at grine af, og syv borgmestre fra fire partier er slet ikke glade. Smittetallet er højere end nogensinde, men det er ikke derfor, at borgmestrene er negative.

Transportminister Benny Engelbrecht (S), Københavns overborgmester, Sophie Hæstorp Andersen, og administrerende direktør for By & Havn, Anne Skovbro, tog mandag den 17. januar det første spadestik til Lynetteholm. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til dit morgenoverblik på en fredag, hvor Berlingske hjælper dig gennem dagen frem mod weekendstemning og for de håndboldinteresserede en EM-semifinale.

Først skal vi dog her i overblikket igennem to gange Kina men uden at forlade Europa.

Vi skal også finde ud af, hvad syv borgmestre fra fire forskellige partier er enige om at være imod. Vi skal have et signal om vælgernes dom over Inger Støjbergs dom, og vi skal se, hvad der er blevet af sygeplejerskernes og frontpersonalets heltestatus, efter at de selv blev syge.

Og så skal vi lige have det aktuelle smittetal. Det er fortsat meget højt. Faktisk er tallet ny smitterekord efter pandemiens indtog i Danmark.

Således opmuntret fortsætter vi dagens overblik.

Tandløst forsvar mod Kina

Vi begynder morgenen med et smut mod øst. Det er ikke krisen mellem Ukraine og Rusland, det gælder denne gang, men derimod en voksende konflikt mellem lilleputten Litauen og giganten Kina.

Berlingskes Kina-ekspert Lene Winther samler på velskreven vis trådene i en sag, der hurtigt kan komme til at fylde meget mere omkring middagsbordene hos mange af os.

Flag for Taiwan og Litauen ses her ved Taiwans repræsentationskontor i Vilnius, der har gjort det kinesiske regime rasende. Fold sammen
Læs mere
Foto: Janis Laizans/Reuters/Ritzau Scanpix.

Hvis en læser skulle støde på historien om det »lille Danmark« med håndboldsucces mod større lande, så er der efter at have læst Berlingskes artikel mulighed for at indskyde, at Litauen med omkring tre millioner indbyggere er havnet i en bitter strid med det kinesiske regime, der har omkring 1,4 milliarder mennesker at gøre ondt med – og husk, at der uden for sportens verden ikke er regler om, at der skal være lige mange spillere på banen.

Det handler om en strid om et ord, men det blevet til »den værste konflikt mellem Kina og et EU-land i flere årtier«. Og EUs hjælp til det lille medlemsland? EU har nu indledt en WTO-sag mod Kina. Uden at afsløre hele dramaet kan vi godt fortælle, at Litauen fortsat er alvorligt overmatchet.

Syv borgmestre er enige om at være imod

Måske er det tid til at finde et nyt kampråb for københavnske aktivister. Det gamle: »Hvad skal væk« klinger ikke rigtigt med »Lynetteholmen«.

Men modstanden mod det stort anlagte byggeprojekt med den kunstige ø er tilsyneladende ved at blive lige så dybfølt, som modstanden mod det gamle, svenske atomkraftværk var i sin tid. TV 2 Lorry beretter, at hele syv borgmestre fra kommuner med beliggenhed ud til Køge Bugt har fundet sammen for at bekæmpe projektet.

Den brogede alliance består af fire socialdemokratiske borgmestre, en Venstre-borgmester, en konservativ borgmester og en Liberal Alliance-borgmester.

Lokalpolitikerne har tænkt sig blandt andet at søge alliance med Danmarks Naturfredningsforening. Det kunne lyde som en velkendt optakt til et mareridt på Christiansborg.

Facebook-gruppen »Stop Lynetteholm« var allerede sidste sommer i gang med at protestere mod byggeplanerne. Nu får de opbakning til deres modstand fra syv borgmestre. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms/Ritzau/Scanpix.

Først en helt, så syg og til sidst fyret

For ikke så lang tid siden var der næsten ingen grænser for, hvor meget vi ville hylde »frontmedarbejderne«, der gik forrest på vegne af os alle sammen i kampen mod coronapandemien.

Nu er restriktionerne på vej væk. Vacciner har gjort smittefaren overskuelig, og frontmedarbejderne er ved at blive fyret. I hvert fald nogle af dem, som TV 2 Østjylland beskriver det.

Sygeplejersker kan fortælle, hvordan næsten alle blev smittet på deres afdeling af at pleje coronapatienter. Nogle slås fortsat med senfølger som migræne og træthed. En af dem var Melissa Laumann, og da hun fik problemer med at passe jobbet, blev hun fyret.

Men netop den situation lovede regeringen at gøre noget ved, siger flere sundhedsordførere, og de vil nu tage sagen op med de ansvarlige ministre.

Stivnet mørklilla blod på menuen

Vi har tidligere i dette morgenoverblik beskæftiget os med Kina, men ud over handelsstrid med EU leverer Berlingske også et noget anderledes perspektiv her på tærsklen til det kinesiske nytår.

Berlingskes madanmelder har aflagt et besøg i Great China, som man ikke skal længere væk end Istedgade for at opleve. Den kulinariske oplevelse kan man læse om her.

Det kinesiske køkken kan være en særpræget oplevelse for danske ganer, som Berlingskes madanmelder konstaterede det. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen.

En lille smagsprøve fra madanmeldelsen kommer her:

» … det er Great Chinas evne til at udnytte hele grisen, der falder i øjnene.

For nu at starte nedefra: grisetæer, griseskank, grisemave, grisetarme, griseribben, grisebryst, grisetunge, griseører … og griseblod! Point for at bruge hele dyret, når man nu engang har valgt at slå det ihjel.«

Vælgernes dom over Støjbergs dom

Der er en god nyhed for Inger Støjberg i Jyllands-Posten, som man kan læse her.

Hvis morgenen er travl, er Berlingske gerne behjælpelig med den hurtige oversigt. En ny meningsmåling viser, at 36,6 procent af de adspurgte mener, at Støjbergs straf var for hård. Det kunne være rigelig med vælgermasse til et politisk comeback efter udstået straf.

Den knap så gode nyhed for den dømte tidligere Venstre-minister er, at 50,3 procent af vælgerne i meningsmålingen erklærede sig enige i, at Støjberg var uværdig til at fortsætte som folketingsmedlem.

I rød blok er uviljen mod Støjberg stor. I blå blok er det væsentligt mere blandet, signalerer Jyllands-Postens meningsmåling.

Det kommer måske ikke bag på Berlingskes læsere. Men så er det bare med at få læst oversigten og de øvrige interessante og gode historier på berlingske.dk og tage hul på fredagen.

Den egentlige meningsmåling for Støjberg venter trods alt først  – og kun måske – et godt stykke ude i fremtiden ved næste valg.

Det sker i dag

Klokken 9.00 fortsætter Minkkommissionens afhøringer. Fredag bliver rigspolitichef Thorkild Fogde afhørt.

Klokken 9.30 fortsætter straffesagen i Københavns Byret mod en tidligere afdelingschef i Rigspolitiet.

Krisen mellem Ukraine og Rusland er samtaleemnet, når den franske præsident, Emmanuel Macron, i løbet af fredagen skal tale i telefon med den russiske præsident, Vladimir Putin.

Klokken 15.36 kan man i Høje Taastrup for første gang stige om bord på et direkte tog til skiterræn og alper i Østrig. »Snälltåget« kører efter planen fra Malmø klokken 14.10.

Klokken 16.00 er der cykeldemonstration for en bilfri hovedstad i København.

Klokken 18.00 tager de danske håndboldherrer fat på EM-semifinalen mod Spanien.