Britiske soldater får forbud mod at skrive

Elitesoldater som danske Thomas Rathsack ville i Storbritannien næppe slippe godt fra at udgive en bog om deres arbejde. Det britiske forsvar har strammet reglerne efter flere kritiske soldaterbøger.

Jægerkorpset og Frømandskorpset på øvelse i Aalborg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

LONDON: Det britiske forsvar har strammet voldsomt op for at undgå, at der slipper de mindste detaljer ud om deres elitesoldaters hemmelige missioner i Afghanistan.

Missionerne vurderes at have helt afgørende betydning for at opnå succes i kampen mod Taleban, og derfor skal elitesoldaterne i dag underskrive juridiske dokumenter – herunder den såkaldte »Official Secrets Act« - hvoraf det fremgår, at de aldrig må tale eller skrive om deres hemmelige missioner.

Den danske jægersoldat Thomas Rathsack havde derfor næppe undgået en tur i retten, hvis han var brite, siger Andy Hull, seniorforsker i sikkerhedspolitik fra Samfundspolitisk Research i London. Thomas Rathsack beskriver i sin bog bl.a. sin gruppes opgave under en hemmelig mission i Afghanistan, hvor de forklædt som afghanere skal beskytte en hemmelig agent med dæknavnet Eric.

»De britiske elitesoldater skal underskrive reglerne om tavshed. Hele spørgsmålet omkring elitesoldaters missioner i Afghanistan er i dag meget sensitivt – ikke mindst nu hvor Afghanistan-spørgsmålet fylder så meget i medierne,« siger Andy Hull.

Han hentyder til, at krigen i Afghanistan har været heftigt debatteret i Storbritannien sommeren igennem efter et rekordhøjt antal britiske soldaters dødsfald.

De strammere regler for de britiske elitesoldater blev indført sidste år, efter at flere kritiske bøger – skrevet af tidligere elitesoldater – var kommet på gaden. Gennem årene har briterne været vidner til en række bøger med afslørende beskrivelser fra hemmelige missioner – herunder fejlslagne – som ikke har været flatterende for hverken forsvaret eller for politikerne. Den mest opsigtsvækkende bog er »Bravo Two Zero«, hvor den tidligere britiske jægersoldat Andy McNab skriver om en mislykket operation under Gulfkrigen.

Tidligere har britiske journalister kritiseret, at myndighederne var for lukkede omkring specialstyrkernes missioner, og at det har været med til at skabe myter – måske usande – om deres opgaver. I det hele taget er spørgsmålet om åbenhed en balancegang, siger Andy Hull.

»På den ene side er myndighedernes behov for lukkethed om missionerne forståelig. På den anden er det nødvendigt at få frem, hvis der er sager om for eksempel tortur,« siger Andy Hull.

Udover at beskrive sit arbejde i Irak og Afghanistan - hvor danske og britiske soldater arbejder tæt sammen - beskriver Thomas Rathsack også i sin bog, hvor hårdhændet han oplevede britiske specialsoldater under en øvelse i Wales i 1990erne. Sammen med 80 kollegaer blev han jagtet af specialsoldater fra det britiske faldskærmsregiment PARA, der forfulgte dem i helikoptere, køretøjer og med hundepatruljer. Da Rathsack blev taget til fange blev han afhørt i 36 timer, hvor han blev slået, sparket og kastet nøgen rundt i iskold mudder, mens han blev hånet.

»Potentielt kan det godt skabe en diplomatisk krise mellem det britiske og danske forsvar, hvis den slags oplysninger kommer ud,« siger Andy Hull.

Herhjemme afviser de Konservatives forsvarsordfører Helge Adam Møller en dansk kopi af »Official Secrets Act«.

»Det er super godt, at folk kan fortælle om deres oplevelser. Sådan har B.S. Christiansen og andre gjort og sådan skal det være. Selvfølgelig må det heller ikke være sådan, at der bliver fortalt historier, som kan bringe danske soldaters liv i fare, men jeg foretrækker modellen frihed under ansvar.«

Forsvaret vil heller ikke have et forbud. Forsvarschef Tim Sloth Jørgensen siger, at han gerne ser bøger udgivet om forsvaret. Og han håber, at problemerne i stedet kan løses ved, at ansatte i Forsvaret spørger først.