Britisk klimaskepsis eksploderer

Interne e-mails fra et universitets medarbejdere om ulovligt at nægte aktindsigt får britisk klimaskepsis til at vokse voldsomt i befolkningen. En udskældt professor siger, at universitetet blev angrebet i en koordineret aktion for at genere klimaforskningen.

LONDON: Skepsis over for klimaforandringer er steget dramatisk i Storbritannien på kun godt to måneder. Mens 15 procent af briterne var skeptiske i november, er tallet nu 25 procent.

»Det er virkelig meget usædvanligt at se så dramatisk et holdningsskift på så kort tid,« siger Michael Simmonds, adm. direktør for Populus, som har spurgt 1.001 voksne for BBC.

»Den britiske offentlighed er skeptisk omkring menneskets bidrag til klimaforandringer - og bliver det mere og mere.«

Meningsmålingen afslører også, at kun 26 procent af de, som tror på klimaforandringer, er overbevidste om, at det »nu er fastslået som overvejende menneskeskabt«.

For de statsledere og miljøforkæmpere, som forgæves kæmpede for en bindende klimaaftale på FNs klimatopmøde i København, er den svigtende folkelige opbakning blot endnu et nederlag.

Afslørende mails

FNs klimapanel har på det seneste været under hård kritik, efter det bl.a. er afsløret, at der ikke var belæg for dets påstand om, at Himalayas gletsjere ville smelte væk inden år 2035.

Derudover har de lækkede emails fra East Anglia Universitet fået flere til at vende sig fra konklusionen om, at verden trues af en menneskeskabte klimaforandringer. Mailene afslørede, hvordan lederen af universitets klimaenhed, professor Phil Jones, og hans folk gjorde alt for at undgå udlevering af rådata, og samtidigt emailede de internt om, at de hellere ville slette data end at udlevere dem til klimaskeptikere.

I et interview med The Times siger Phil Jones, at han fortsat står »100 procent« bag universitets forskning, men ærgrer sig over de ulovlige afslag på aktindsigt.

»Jeg fortryder, at jeg ikke behandlede dem på den rigtige måde,« siger Phil Jones.

Modtander står bag

Han siger dog, at universitet blev »angrebet« af klimafornægtere, som i en koordineret aktion overdængede universitetet med så mange anmodninger om aktindsigt, at de bevidst forsøgte at sabotere forskningen. Alene i juli modtog enheden 60 anmodninger fra hele verden, og da de modtog 40 enslydende om at få data fra hver især fem lande, altså i realiteten 200 ansøgninger, stod det Phil Jones klart, at den koordinerede aktion udsprang fra en årelang modstander, den klimaskeptiske webside Climate Audit, som klimaskeptikeren Steve McIntyre står bag.

Men med kun 13 medarbejdere i universitets klimaenhed var det umuligt at behandle ansøgningerne hurtigt nok - uden at deres forskning samtidig gik i stå.

Sagen skabte stor irritation på universitet, og det er grunden til, han og hans folks skrev de berygtede interne mails om at slette data, siger han.

»Det var kun frustration. Jeg fandt, at anmodningerne kun var for at distrahere. Det fjernede os fra vores daglige arbejde. Det blev skrevet i vrede.«

Phil Jones fastholder, at ingen data blev destrueret. »Vi har ingen data at slette. Det kommer til os fra institutioner i hele verden. Vi fortolker data. Vi kreerer eller samler dem ikke. De er alle tilgængelige fra andre kilder.«