Beskeden dansk miljøindsats

Den danske miljøindsats er røven af fjerde division, siger biologiprofessor, som ikke er overrasket over at Danmark klarer sig dårligt internationalt.

Foto: Torben Christensen / Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmarks klima- og miljøindsats kommer ind på en sølle 26. plads i verden. Lige bag Albanien, langt fra Colombia, og slet ikke i nærheden af de andre nordiske lande og håbløst langt fra Schweiz på førstepladsen. Det viser en international sammenligning fortaget af Yale og Columbia University.

Forskerne bag den internationale sammenligning, Environmental Performance Index (EPI), har udarbejdet EPI som et redskab til at vurdere miljø og klima på tværs af klodens lande.

Et af de områder der for alvor trækker Danmark ned på ranglisten, er det danske miljø. Naturen og dyrelivet har det ikke godt herhjemme. På området "biodiversitet", der dækker over mangfoldigheden af dyrearter, scorer Danmark 14 på en skala fra 1 til 100 til sammenligning scorer Sverige 58, mens gennemsnittet i Europa er 35. For de lande i verden med et indkomstniveau som det danske er biodiversitets-tallet i gennemsnit 54. Det skriver Information.

Danmarks dårlige placering overrasker ikke en af Danmarks førende miljøeksperter, biologiprofessor på Københavns Universitet, Carsten Rahbek.

- I modsætning til, hvad mange måske går rundt og tror om indsatsen, så er den danske miljøindsats røven af fjerde division. Politikerne i Danmark har i de sidste mange år overhovedet intet gjort for miljøet. Alt er gået i stå. Det ser man konsekvenserne af nu, hvor 20 procent af alle dyrearter i Danmark er truet, pointerer Carsten Rahbek.

Han forklarer natur og dyrelivets alarmerende tilstand med mange års politisk tilbageholdenhed i miljøpolitikken. Danmark underskrev i 1992 FN's konvention om Biologisk Mangfoldighed, der ligger vægt på, at alle arter i økosystemet skal sidestilles i medlemslandenes miljøpolitiske indsats. Siden har den danske indsats - ifølge Carsten Rahbek - for bevarelsen af biodiversiteten stået helt stille.

Som et konkret eksempel på forskellen mellem indsatsen for dyrelivet i Danmark og Sverige, der i EPI-indekset sammenlagt er nummer 3, nævner Carsten Rahbek, de afsatte midler til at overvåge naturen

- En ting er, at Danmark først for fem år siden begyndte at indsamle data om mangfoldigheden af dyrearter. Nu er man så begyndt på det. Men man bruger vel højst omkring seks millioner kroner på det om året. I Sverige har de lige tilført området en milliard kroner, oven i det de allerede brugte på at indsamle data, der kan bruges til at finde ud af, hvad man kan gøre for naturen, siger Carsten Rahbek.

Venstres miljøordfører Eyvind Vesselbo tillægger ikke tallene fra Yale og Columbia University stor værdi, og han mener, at Carsten Rahbeks udlægning af miljøets tilstand i Danmark er at "se alt for sort på tingene", men dog medgiver Vesselbo, at indsatsen på miljøområdet kan speedes op.

/ritzau/